Pretraga

Podivljali učenici na izletu devastirali kuću: Razbili su vrata, prozore, pobacali crijep s krova

A- A+

Učenici Osnovne škole Nedelišće devastirali su kuću u naselju Gornja Dubrava u Međimurju. Za vrijeme izleta 12. svibnja pronašli su kuću u koju su potom ušli, porazbijali vrata i prozore, prekopali ormare, uništili stvari i pobacali crijep s krova. O nemilom događaju ravnatelj je saznao tek sutradan od vlasnika kuće, kojem za sad nitko nije ponudio nadoknadu štete.

razbijeno devastacija

Foto: Daniel Tafjord, Unsplash

Učenici OŠ Nedelišće krenuli su na biciklijadu od Nedelišća do Bosnarovog grunta u obližnjem Badličanu, prenosi list Međimurje. Vlasnik tog imanja je njihova škola i učenici ondje zajedno s učiteljima uređuju etnorekreativni centar. Tog se dana na izlet uputilo 250 učenika koji su zajedno s učiteljima uređivali imanje, šetali i družili se. Šetajući šumom, učenici su naišli na kuću u Gornjoj Dubravi i devastirali je. Porazbijali su vrata i prozore, otvarali ormare, razbijali tanjure i uništavali dokumente i fotografije. Osim toga, popeli su se na tavan i pobacali crjepove s krova.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Devastiran nogometni teren kod zagrebačkog MIOC-a

Roditelji još nisu ponudili nadoknaditi štetu

O tome što su učenici napravili ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić doznao je tek dan kasnije, kada je ga je posjetio vlasnik kuće.

– Šteta je jako velika, ali što da radimo, to su djeca. Inače, htio sam prodati tu kuću. Upravo mi je kupac koji je došao u razgledavanje javio što se dogodilo. Isprva mi ništa nije bilo jasno kad sam dojurio. Sve je bilo razvaljeno, vrata i prozori razbijeni, ormare su otvarali i uništili su i uspomene… mamine fotoalbume i papire. No, ništa nije ukradeno. Tada sam od jednog lovca čuo da su bila djeca. Čak su se na ‘najže’ popeli i pobacali crjepove s krova! E, sad, da su to moja djeca napravila ja bih nazvao čovjeka i ponudio mu obeštećenje. Zasad mi se nije javio nijedan roditelj, ispričao je vlasnik kuće za list Međimurje.

Izdvojeni članak

Ni kamere ih nisu obeshrabrile: Divljaci ponovno uništili školsko igralište

Ravnatelj najavio kazne za učenike, brani učitelje

Učenici su ispitani i saznalo se da je njih pedesetak sudjelovalo u razaranju kuće, a znatno veći broj njih je sve gledao. Neki su čak i snimali uništavanje za društvene mreže. Ravnatelj je najavio kazne.

– Oni sa sklonošću provali bit će najstrože kažnjeni, a odluku će donijeti Učiteljsko vijeće; ostalima slijede nešto manje kazne. Što da vam kažem? Strašno! Naišli su na tu kuću koja je – po njihovoj procjeni – bila napuštena. Kao da žive u nekom usporednom, virtualnom svijetu… Prednjačili su učenici petih i šestih razreda. Kad pričaš s njima, blijedo te gledaju, gotovo da ne shvaćaju da su nešto loše napravili. Ušli su na tuđe imanje i uništavali. No, kada su čuli da je ‘tu šalicu neka baka držala u ruci kao svetinju’ pomalo im sviće, nekima i krenu suze, rekao je ravnatelj za list Međimurje.

Vlasnik je za list Međimurje potvrdio da je ravnatelj najavio da će uskoro poslati učenike u ‘radnu akciju’ kako bi očistili nastalu štetu. Ravnatelj je ujedno branio i nastavnike koji su bili s učenicima na izletu, za koje je rekao da ne mogu trčati za svakim djetetom.

– Naše imanje su učitelji i učenici zajedno uređivali. Sve je bilo divno… i biciklijada i druženje na Bosnarovom gruntu. I onda su djeca rekla da idu malo prošetati… to je usred pitome, lijepe šume. Učitelji ne mogu trčati za svakim ili ga vezati za stablo, rekao je ravnatelj.

razbijeno devastacija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap