Pretraga

Podivljali učenici na izletu devastirali kuću: Razbili su vrata, prozore, pobacali crijep s krova

A- A+

Učenici Osnovne škole Nedelišće devastirali su kuću u naselju Gornja Dubrava u Međimurju. Za vrijeme izleta 12. svibnja pronašli su kuću u koju su potom ušli, porazbijali vrata i prozore, prekopali ormare, uništili stvari i pobacali crijep s krova. O nemilom događaju ravnatelj je saznao tek sutradan od vlasnika kuće, kojem za sad nitko nije ponudio nadoknadu štete.

razbijeno devastacija

Foto: Daniel Tafjord, Unsplash

Učenici OŠ Nedelišće krenuli su na biciklijadu od Nedelišća do Bosnarovog grunta u obližnjem Badličanu, prenosi list Međimurje. Vlasnik tog imanja je njihova škola i učenici ondje zajedno s učiteljima uređuju etnorekreativni centar. Tog se dana na izlet uputilo 250 učenika koji su zajedno s učiteljima uređivali imanje, šetali i družili se. Šetajući šumom, učenici su naišli na kuću u Gornjoj Dubravi i devastirali je. Porazbijali su vrata i prozore, otvarali ormare, razbijali tanjure i uništavali dokumente i fotografije. Osim toga, popeli su se na tavan i pobacali crjepove s krova.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Devastiran nogometni teren kod zagrebačkog MIOC-a

Roditelji još nisu ponudili nadoknaditi štetu

O tome što su učenici napravili ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić doznao je tek dan kasnije, kada je ga je posjetio vlasnik kuće.

– Šteta je jako velika, ali što da radimo, to su djeca. Inače, htio sam prodati tu kuću. Upravo mi je kupac koji je došao u razgledavanje javio što se dogodilo. Isprva mi ništa nije bilo jasno kad sam dojurio. Sve je bilo razvaljeno, vrata i prozori razbijeni, ormare su otvarali i uništili su i uspomene… mamine fotoalbume i papire. No, ništa nije ukradeno. Tada sam od jednog lovca čuo da su bila djeca. Čak su se na ‘najže’ popeli i pobacali crjepove s krova! E, sad, da su to moja djeca napravila ja bih nazvao čovjeka i ponudio mu obeštećenje. Zasad mi se nije javio nijedan roditelj, ispričao je vlasnik kuće za list Međimurje.

Izdvojeni članak

Ni kamere ih nisu obeshrabrile: Divljaci ponovno uništili školsko igralište

Ravnatelj najavio kazne za učenike, brani učitelje

Učenici su ispitani i saznalo se da je njih pedesetak sudjelovalo u razaranju kuće, a znatno veći broj njih je sve gledao. Neki su čak i snimali uništavanje za društvene mreže. Ravnatelj je najavio kazne.

– Oni sa sklonošću provali bit će najstrože kažnjeni, a odluku će donijeti Učiteljsko vijeće; ostalima slijede nešto manje kazne. Što da vam kažem? Strašno! Naišli su na tu kuću koja je – po njihovoj procjeni – bila napuštena. Kao da žive u nekom usporednom, virtualnom svijetu… Prednjačili su učenici petih i šestih razreda. Kad pričaš s njima, blijedo te gledaju, gotovo da ne shvaćaju da su nešto loše napravili. Ušli su na tuđe imanje i uništavali. No, kada su čuli da je ‘tu šalicu neka baka držala u ruci kao svetinju’ pomalo im sviće, nekima i krenu suze, rekao je ravnatelj za list Međimurje.

Vlasnik je za list Međimurje potvrdio da je ravnatelj najavio da će uskoro poslati učenike u ‘radnu akciju’ kako bi očistili nastalu štetu. Ravnatelj je ujedno branio i nastavnike koji su bili s učenicima na izletu, za koje je rekao da ne mogu trčati za svakim djetetom.

– Naše imanje su učitelji i učenici zajedno uređivali. Sve je bilo divno… i biciklijada i druženje na Bosnarovom gruntu. I onda su djeca rekla da idu malo prošetati… to je usred pitome, lijepe šume. Učitelji ne mogu trčati za svakim ili ga vezati za stablo, rekao je ravnatelj.