Pretraga

Pozitivno za mlade nezaposlene: EU daje 40 milijuna eura za zapošljavanje mladih Hrvata

Hrvatska bi za zapošljavanje mladih od EU trebala primiti otprilike 40 milijuna eura, kako bi uz ostale članice Unije probala riješiti sve veći problem nezaposlenosti mladih u Europi. Novac koji stiže trebao bi se iskoristiti za projekt Garancija za mlade.

Pisali smo već o Garanciji za mlade, projekt Ministarstva rada koji bi trebao smanjiti broj nezaposlenih mladih do 25 godina starosti. Prema toj mjeri za poticanje zapošljavanja, tvrdio je ministar Mrsić u travnju, mladima bi bio zagarantiran posao u roku od šest mjeseci od završetka školovanja. Ukoliko posla ne bi bilo, mladi bi dobili nastavak školovanja ili stažiranja. Dobre vijesti stižu iz Europe – Hrvatska bi za zapošljavanje mladih od EU trebala dobiti oko 40 milijuna eura, a garancija bi im ‘obećavala’ posao ili dalje školovanje u roku od četiri mjeseca.

Garancija za mlade: Mrsić obećava poslove u roku od pola godine, mladi mu ne vjeruju

Hrvatska u samom vrhu Europe po nezaposlenosti mladih

Poznato je da se Hrvatska nalazi u samom vrhu Europe što se tiče nezaposlenosti mladih osoba, kojih je ovdje čak 52,8 posto. Gore od nje stoje samo Španjolska i Grčka. Povodom olakšavanja zapošljavanja svih mladih u EU čelnici država članica sastat će se danas i sutra u Parizu gdje će poraditi na dogovaranju konkretnih mjera za realizaciju programa u siječnju sljedeće godine, piše dnevnik.hr.

Na sastanku će se rješavati upravo ovaj teški problem, a na istom će sudjelovati i premijer Milanović te ministar rada Mrsić. EU za zapošljavanje mladih iz budžeta planira izdvojiti početnih šest milijardi eura, a od tog novca Hrvatskoj bi godišnje trebalo pripasti 35 do 40 milijuna eura, tvrdi Mrsić.

‘Garancija za mlade’: Vlada će od srpnja provoditi nove mjere zapošljavanja

Konkretni potezi od sljedeće godine

U Finskoj je temeljem sličnog programa više od 80 posto mladih dobilo posao, staž ili nastavak obrazovanja u roku od tri mjeseca, a sličan uspjeh u Hrvatskoj očekuje i sam ministar. – Osobno smatram da ćemo mi imati dobar uspjeh u garanciji za mlade. S druge strane doći će do oporavka privrede i ekonomije tako da će mladi moći što brže i što lakše ulaziti u tržište rada, kaže Mrsić.

Program Garancije za mlade počinje 1. siječnja 2014., kada se očekuju konkretni potezi ministarstva. Dotad će se mladi morati snalaziti kako znaju i umiju.

Pozitivno za mlade nezaposlene: EU daje 40 milijuna   eura za zapošljavanje mladih Hrvata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap