Pretraga

Procurio test iz matematike: Usred mature učenici blokiraju promet i prosvjeduju u Srbiji

A- A+

Tijekom jučerašnjeg jutra, kada su trebali sjesti u klupe i polagati test iz matematike na maloj maturi, srpske osmaše dočekao je hladan tuš. Test je odgođen za dva dana jer su na društvenim mrežama u Srbiji procurila rješenja testa kojeg su trebali pisati. Usred polaganja ispita kojima završavaju osnovnu školu, učenike je takva izvanredna situacija razjarila i jučer su u velikom broju prosvjedovali na ulicama Beograda, tražeći smjenu ministra obrazovanja. Pridružili su im se i osmaši iz Kragujevca i Niša, a novi prosvjed održat će se danas.

Prosvjedi učenika nastavljaju se i danas | Screenshot: N1 Srbija

Jučer tijekom jutarnjih sati, taman uoči ispita matematike na maloj maturi, stigla je vijest iz Ministarstva obrazovanja Srbije kako se ispit odgađa za četvrtak. Vijest je u medije puštena bez dodatnog pojašnjenja pa su sindikati provjetnih radnika Srbije apelirali da se hitno objasni učenicima što je posrijedi, s obzirom na to da je u ovakvim situacijama ozbiljno ugroženo psihičko zdravlje osmaša.

Procurila matematika, nastao kaos

Izdvojeni članak

Dobar posao s nabavom školskih e-dnevnika: Naštimali uvjete za točno određenu tvrtku

Potom je iz Ministarstva stiglo objašnjenje – na društvenim su mrežama procurila rješenja zadataka iz testa iz matematike kojeg su osmaši jučer ujutro trebali pisati.

– Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo, prenio je N1 Srbija izjavu ministra obrazovanja Mladena Šarčevića. Osim toga, osmašima je test pomaknut na četvrtak ujutro, nakon što su u ponedjeljak pisali test iz srpskog jezika, u utorak je trebao biti test iz matematike, a danas tzv. kombinirani test, s čime je mala matura trebala završiti.

Sve to malim maturantima iz Srbije nikako se nije svidjelo pa su se jučer oko 13 sati organizirali i glasno prosvjedovali ispred zgrade Ministarstva obrazovanja, a artikulirali su i dva jasna zahtjeva: ostavku ministra Šarčevića, kao i zahtjev da im se poništi mala matura zbog ispita koji je procurio i da se u srednje škole upisuju samo na temelju uspjeha kojeg su ostvarili u osnovnoj. Zgradu ministarstva gađali su jajima.

Učenici su prosvjedovali ispred zgrade Ministarstva i tražili ostavku ministra | Screenshot: N1 Srbija

‘Ostavka’, ‘Nećemo prijemni’, ‘Kradete nam budućnost’, samo su neki od transparenata koje su učenici nosili tijekom prosvjeda, koji se pretvorio u prosvjednu šetnju Beogradom. Nakon Ministarstva obrazovanja ispred kojeg su blokirali promet, učenici su prošetali do Slavije i Resavske ulice gdje su također blokirali promet, a potom su prosvjed nastavili ispred Ministarstva, gdje su najavili novi prosvjed za danas u 13 sati.

Prosvjedi i u Kragujevcu i Nišu, učenici se okupljaju i danas

Prosvjedu beogradskih učenika priključili su se i njihovi kolege iz Kragujevca i Niša, koji su također prošetali svojim gradskim ulicama. Dodajmo i kako su učenicima diljem Srbije podršku pružili njihovi roditelji, a neki od njih pridružili su im se i na prosvjedu. U Nišu su i za danas u 17 sati najavili ponovno prosvjedno okupljanje.

Srpske oporbene stranke pridružile su se zahtjevima osmaša za ostavkom ministra Šarčevića; smatraju da treba preuzeti odgovornost zbog krađe testova i pomicanja rokova male mature. Podsjećaju i kako je Šarčević danima govorio da je sigurnost provedbe male mature neupitna, kao i da bi trebalo provjeriti vjerodostojnost provedenog ispita iz materinskog jezika.

Slučajem curenja ispita bavi se i srpski Pučki pravobranitelj Zoran Pašalić, koji je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvjete Srbije.

Prosvjed učenika u Beogradu | Screenshot: N1 Srbija

Spomenimo i kako je tijekom jutra ministar Šarčević dao izjavu kako osjeća moralnu odgovornost zbog pomicanja polaganja testa iz matematike, no da ne vidi nikakav razlog zašto bi podnio ostavku ‘kad je problem otkriven’. Dodao je kako ima podršku premijerke i predsjednika Srbije.

Procurio test iz matematike: Usred mature učenici blokiraju promet i prosvjeduju u Srbiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap