Pretraga

‘Propala’ studentica izmislila revolucionarnu tehnologiju te postala najmlađa milijarderka na svijetu

A- A+

Iako vlada mišljenje kako je fakultetska diploma ulaznica u svijet uspješnih ljudi, jedna je ‘propala’ studentica dokazala kako nedostatak visokog stupnja obrazovanja ne mora biti prepreka. Djevojka koja ima jedva 30 godina zahvaljujući svom izumu postala je najmlađa žena milijarderka na svijetu.

www.usatoday.com

Elizabeth Holmes s 19 godina je napustila fakultet na Sveučilištu Stanford kako bi osnovala vlastitu tvrtku Theranos, piše Elite Daily. To joj je bio i više nego dobar potez, jer je danas zahvaljujući njoj najmlađa milijarderka na svijetu.

Izdvojeni članak

Mate Rimac svojim izumom promijenio život mladiću u električnim kolicima

Već s 19 godina znala je što hoće

Mnogi su smatrali da je napuštanje fakulteta velik rizik za nju, no 19-godišnjakinja se tada nije dala smesti.

– Želim stvoriti potpuno novu tehnologiju čiji će cilj biti na svim razinama pomoći čovječanstvu nevezano gdje se ljudi geografski nalaze ili koja je njihova nacionalnost, dob ili spol, rekla je tada Homes i uvjerila profesora u to da će njezin plan uspjeti.

Njezina je želja bila napraviti tehnologiju koja će pojednostaviti krvne pretrage. Budući da se grozila igala, želja joj je bila stvaranje jeftinijeg, jednostavnijeg i pristupačnijeg načina vađenja krvi. Više od deset godina trebalo joj je da potpuno izbaci igle iz procesa, no uspjela je taj postupak učiniti bezbolnim. Tako je razvila postupak u kojem se iz prsta malim bezbolnim ubodom uzima tek kap krvi koja zatim ulazi u malenu epruvetu imena ‘nanotainer’. Uz to, zbog njezinog izuma tradicionalni postupak u kojem se više epruveta jedne osobe šalje u više laboratorija, zbog čega se na nalaze dugo čeka, više nije potreban.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac izumio rješenje za problem oružanog nasilja

Krv moguće vaditi u apoteci, a rezultati stižu za tek nekoliko sati

Krv je moguće vaditi u ljekarnama, dok su rezultati gotovo u tek nekoliko sati. Iz jedne se kapi krvi može napraviti više testova, a sam je proces bezbolan, precizniji, jeftiniji i brži.

Trenutna vrijednost Theranosa iznosi devet milijardi dolara, dok Elizabeth posjeduje 50 posto vlasništva. Njezin udio tako iznosi četiri i pol milijarde dolara što znači da je ona najmlađa žena milijarderka i treći najmlađi milijarder, ako se gledaju oba spola.

Holmes tvrdi kako je kompaniju osnovala kako bi donijela promjenu u svijetu, a ne kako bi se obogatila.

– Uspješni smo ako promijenimo život svakoj osobi kojoj pomognemo. Naša svrha je omogućiti ljudima osnovno pravo na krvne pretrage kada ih žele ili su im potrebne, zaključila je Holmes.

‘Propala’ studentica izmislila revolucionarnu tehnologiju te postala najmlađa milijarderka na svijetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap