Pretraga

Prva plaća u Hrvatskoj niža je od tri tisuće kuna

Većina mladih koji su tek počeli raditi imaju znatno nižu plaću od prosjeka. Kod više od polovice plaća je bila ispod tri tisuće, četvrtina je imala primanja između tri i četiri tisuće, a svega tri posto ispitanika na svom prvom poslu su imali plaću višu od šest tisuća kuna.

foto: www.mortgagechoice.com.au

Pronaći kvalitetan prvi posao u Hrvatskoj za većinu je nemoguća misija, a mjesečne naknade mladih koji tek počinju raditi uglavnom su daleko ispod prosječne plaće.

Prema istraživanju portala MojPosao.net prosječna početnička plaća iznosi 2 tisuće 827 kuna, a tek tri posto ispitanika od prvog dana radnog staža radilo je za više od šest tisuća kuna.

Rezultati pokazuju kako je tek njih 56 posto po završetku obrazovanja svoj prvi posao pronašlo u struci, a većina sretnika koji su počeli raditi za ono što su se školovali ima visoku stručnu spremu.

Osim plaće, za mlade koji tek počinju sa stvaranjem karijere jako je važan i odnos sa šefom i kolegama. Kvalitetno mentorstvo ključan je faktor za razvoj vještina, a prema istraživanju portala MojPosao.net pomoć kolega imalo je više od polovice ispitanika, dok je sa savjetima nadređenih  zadovoljno svega 40 posto ispitanika.

Većina je kako ključan problem u prvom poslu istaknula nedovoljno definirana očekivanja. Ovaj nedostatak veliki je problem za mlade jer su nesigurni u same sebe pa im je teže funkcionirati u okolini koja ne zna točno što uopće želi od novih radnika. Osim toga, kao glavni uzročnik stresa ispitanici su istaknuli i nepostojanje mentora, a četvrtini je problem i novi tempo života pa im prerano ustajanje, čini se, stvara česte glavobolje.

Prva plaća u Hrvatskoj niža je od tri tisuće kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap