Pretraga

Prva plaća u Hrvatskoj niža je od tri tisuće kuna

A- A+

Većina mladih koji su tek počeli raditi imaju znatno nižu plaću od prosjeka. Kod više od polovice plaća je bila ispod tri tisuće, četvrtina je imala primanja između tri i četiri tisuće, a svega tri posto ispitanika na svom prvom poslu su imali plaću višu od šest tisuća kuna.

foto: www.mortgagechoice.com.au

Pronaći kvalitetan prvi posao u Hrvatskoj za većinu je nemoguća misija, a mjesečne naknade mladih koji tek počinju raditi uglavnom su daleko ispod prosječne plaće.

Prema istraživanju portala MojPosao.net prosječna početnička plaća iznosi 2 tisuće 827 kuna, a tek tri posto ispitanika od prvog dana radnog staža radilo je za više od šest tisuća kuna.

Izdvojeni članak

Ovo su zanimanja s kojima nećete čekati na burzi

Rezultati pokazuju kako je tek njih 56 posto po završetku obrazovanja svoj prvi posao pronašlo u struci, a većina sretnika koji su počeli raditi za ono što su se školovali ima visoku stručnu spremu.

Osim plaće, za mlade koji tek počinju sa stvaranjem karijere jako je važan i odnos sa šefom i kolegama. Kvalitetno mentorstvo ključan je faktor za razvoj vještina, a prema istraživanju portala MojPosao.net pomoć kolega imalo je više od polovice ispitanika, dok je sa savjetima nadređenih  zadovoljno svega 40 posto ispitanika.

Većina je kako ključan problem u prvom poslu istaknula nedovoljno definirana očekivanja. Ovaj nedostatak veliki je problem za mlade jer su nesigurni u same sebe pa im je teže funkcionirati u okolini koja ne zna točno što uopće želi od novih radnika. Osim toga, kao glavni uzročnik stresa ispitanici su istaknuli i nepostojanje mentora, a četvrtini je problem i novi tempo života pa im prerano ustajanje, čini se, stvara česte glavobolje.