Pretraga

Saznajte kako i vi možete imati visoku plaću u Hrvatskoj

A- A+

grading-invest.hr

Osnovci i srednjoškolci se ovih dana nalaze pred životnim odlukama. Odabir pravog fakulteta i srednje škole nije ni malo lak, jer nakon završenog školovanja, poželjno je naći i dobar posao. Unatoč krizi, neki poslovi i dalje su traženi, ali i dobro plaćeni. Donosimo vam recept kako pronaći posao iz snova sa odličnom plaćom.

Prosječna plaća nije zagarantirana

Prosječna Hrvatska plaća iznosi 5.819 kuna. Ipak, to ne znači da je svi dobivaju u tom iznosu.Netko jede kupus, netko meso, a u prosjeku svi jedu sarme. Plaću veću za čak 60-ak posto od prosjeka u hrvatskoj dobivaju visoki menadžeri, liječnici i IT arhitekti.

Statistika pokazuje da kozmetičari i blagajnici u kladionicama nisu te sreće, pa su plaćene duplo manje od prosjeka. Veliki utjecaj ima i mjesto stanovanja, pa su tako, prema podacima s danas.hr, najplaćeniji radnici u Gradu Zagrebu.

Što više škole, to više novca

Naravno, i razina obrazovanja utječe na vaša buduća primanja. Ukoliko završite fakultet realno je očekivati dvostruko veću plaću nego ako ste ostali na srednjoj školi. Svaki sljedeći stupanj obrazovanja nosi odgovarajuće povećanje primanja.

Najniže plaće su, u prosjeku, u ugostiteljstvu te djelatnostima povezanim s obradom drveta i proizvodnjom tekstila.

Najvažnija je ipak predanost poslu

Duže školovanje, donosi bolje prilike i veću plaću. To nije ništa neočekivano, a i diploma je u ovim teškim vremenima veća garancija za lakši posao. Ipak, ne treba podcjeniti ni stručno srednjoškolsko obrazovanje, jer pravih stručnjaka na nekim područjima i dalje nedostaje.

Sve u svemu, ovo su čiste brojke i nitko ne garantira da će tako biti za četiri godine, no preporuka svima je da se uhvate knjige i budu vrhunski u svom području, koje god to bilo. Jer za stručne umove uvijek će se naći posao, ali i povišica.

Više o ovoj temi možete pročitati i u našem tekstu Siguro ćete pogriješiti struku – pogledajte koji su najpoželjniji poslovi kod Hrvata

Saznajte kako i vi možete imati visoku plaću u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap