Pretraga

Sigurnija ratna zona Afganistana nego ulice Chicaga

A- A+

 šestogodišnja žrtva,

Chicago, grad u američkoj saveznoj državi Ilinois, bilježi stravične podatke o broju žrtava ubojstava. U razdoblju od 2001. godine, kada je počeo rat u Afganistanu, poginulo je dvije tisuće vojnika, na ulicama ovog grada ubijeno je pet tisuća ljudi.

 šestogodišnja žrtva,

Još je šokantnije to što je u tom broju velik postotak mladih. Zadnja stravična žrtva sukoba na ulicama grada je šestogodišnja Aliyah Shell, koja je ubijena u svojem dvorištu nakon sukoba bandi. No, tako mlade žrtve nažalost nisu iznimka.

Zadnji koji je ukazao na ovaj problem je direktor groblja u Chicagu. Priroda njegovog posla mu daje jeziv uvid u realno stanje stvari. On je svjedočio na preko 120 sprovoda za žrtve ubojstava.

– Mladi ljudi u ovom gradu ne očekuju da će živjeti dugo. Bojim se da oni gledaju na sprovode kao na proslave nečije junačke smrti. Kao da im je konačni cilj biti sahranjeni uz što veći broj vršnjaka, koji ih idealiziraju iz svih krivih razloga.

Broj ubojstava na prostoru grada Chicaga je četiri puta veći nego na prostoru New Yorka. Stručnjaci smatraju da je razlog tome velika nezaposlenost te nepostojanje strategije rada s mladima. 

Pošto su građani izgubili povjerenje u nadležne institucije počinju sami poduzimati inicijative. Članovi New Beginnings crkve se organiziraju i hodaju vikendom po svojem kvartu kako bi odvratili bande od sukoba. Od kada su počeli svoje šetnje nema novih ubojstava.

Gradonačelnik Rahm Emanuel je najavio pokretanje niza novih akcija protiv bandi i dilera koji haraju gradom, a stanovnici Chicaga se nadaju da će se moći prestati brinuti za živote svojih najbližih.

Sigurnija ratna zona Afganistana nego ulice Chicaga
Share via
Copy link
Powered by Social Snap