Pretraga

Skandal na TVZ- u: Bivšoj dekanici, njenom sinu i suradnicima nezakonito isplaćeno 14 milijuna kuna

A- A+

Novi dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu uz suglasnost novog Upravnog vijeća te visokoškolske ustanove zatražio je Financijsko vještačenje za razdoblje od 2014. do 2018. godine. Kako su pokazali njegovi rezultati, bivša dekanica TVZ-a, Slavica Ćosović Bajić, u četiri godine isplatila je više od 12.200 dodataka na plaće u bruto iznosu od ukupno 29,6 milijuna kuna. To je za oko 14 milijuna kuna više nego što je Zakon dopušta, a zbog svega je podnesena i prijava Državnom odvjetništvu RH.

Foto: srednja.hr

Financijsko vještačenje koje je zatražila nova uprava Tehničkog veleučilišta u Zagrebu otkrilo je skandal koji se na toj visokoškolskoj ustanovi odvijao kroz četverogodišnje razdoblje, od 2014. do 2018. godine. Kako piše Jutarnji list, bivša dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Slavica Ćosović Bajić u tom je razdoblju isplatila dodatke na plaće od ukupno 29,6 milijuna kuna, od toga dio i sebi.

Simulacije isplaćivane i tijekom godišnjeg odmora

Izdvojeni članak

Ustavna tužba bivših studenata TVZ-a ne rješava se već 10 godina, a Borasova riješena za 3 mjeseca

Njoj je u te četiri godine kroz dodatke na plaću i autorske honorare na račun isplaćeno oko 1,3 milijuna kuna. Visoki dodatak u bruto iznos od 853 tisuće kuna, primila je šefica računovodstva. Sinu bivše dekanice i nastavniku, tijekom te iste četiri godine isplaćeno je oko 753 tisuće kuna bruto, a nećaku umirovljene dekanice uvećanjem plaće i autorskih honorara isplaćen je iznos od oko 540 tisuća kuna, prenosi Jutarnji. Na listi djelatnika na koje je raspodijeljen basnoslovni iznos nalazilo se 25 osoba.

– Za svaku godinu donosile su se odluke zbog povećanog opsega posla, i za razdoblje tijekom kolektivnog godišnjeg odmora. Za period kolektivnog godišnjeg odmora dodjeljivale su se i stimulacije pojedinim zaposlenicima. Primjera radi, za obračun plaća u kolovozu isplaćivane su neto stimulacije od šesti tisuća kuna, navodi se u vještačenju, piše Jutarnji list.

U istom dokumentu stoji i da su modaliteti obračuna plaća bili složeni, ali ‘bez jasno definiranih kriterija uvećanja plaća’. Uz to, za velik dio autorskih ugovora ne postoje dokazi o njihovoj realizaciji, citira Jutarnji nalaz Financijskog vještačenja.

Podnesena prijava DORH-u

Izdvojeni članak

Nakon Sveučilišta u Splitu i TVZ smanjuje cijene školarina: Doznajte koliko će one iznositi

TVZ-om, koji se godišnje financira s 25 milijuna kuna iz državnog proračuna, bavi se i zagrebačka policija koja provodi kriminalističko istraživanje. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za Jutarnji su potvrdili da je ‘TVZ Županijskom državnom odvjetništvu RH podnio kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela’.

Novi dekan TVZ-a, Goran Malčić, slučaj za Jutarnji nije želio komentirati jer je istraga u tijeku. Konkretne odgovore i objašnjenja za ove isplate za isti list nije željela komentirati niti umirovljena dekanica Slavica Ćosović Bajić.

Jedini koji je komentirao ovaj slučaj jest bivši prodekan za financije, nabavu i investicije Časlav Dunović. Tvrdi, isplatama dodataka bio je upoznat, ali osim položajnih dodataka, ali nije imao uvid u kriterije za dodjeljivanje stimulacija, niti je znao u kojem su se iznosu i za koja autorska djela pojedincima isplaćivali autorski honorari. Kaže da je sve to bilo u nadležnosti dekanice i da je tek na kraju godine vidio kumulativni izračun. Dodao je i da je pismeno upozorio Stručno vijeće TVZ-a da će ako se nastavi s tolikim zapošljavanjem na teret Veleučilišta stanje postati financijski neodrživo.

Skandal na TVZ- u: Bivšoj dekanici, njenom sinu i suradnicima nezakonito isplaćeno 14 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap