Pretraga

Što se dogodi kad parlamentarni zastupnik rješava matematički zadatak

A- A+

Nakon što je u Velikoj Britaniji donesen novi zakon koji propisuje obavezno učenje matematike do 18. godine za sve učenike BBC je proveo jednostavno istraživanje o tome koliko dobro brojevima barataju sami parlamentarni zastupnici. Došli su do rezultata koji su zaista poražavajući za političku elitu ove otočke sile.

Ne tako davno hrvatski maturanti su bjesnili na završni ispit iz hrvatskog jezika te su tvrdili da ga ni profesori i sturčnjaci ne bi znali riješiti. Sličan slučaj se dogodio u Velikoj Britaniji gdje je nedavno donesen zakon koji obvezuje sve učenike da pohađaju matematiku do 18. godine. Naime, potaknuti tom odlukom, novinari BBC-a su testirali osnovne matematičke vještine parlamentarnih zastupnika koji su tu odluku donijeli te su došli do saznanja koja bi morala zabrinuti Britance.


Izdvojeni članak

Tinejdžerica se zbog jednostavnog matematičkog zadatka osramotila na TV-u

Na pitanje kolika je vjerojatnost da ćemo dobiti dvija ‘pisma’ ukoliko dvaput zavrtimo novčić, točan odgovor je dalo samo polovina zastupnika konzrvativne stranke i tek svaki peti iz stranke Laburista koja je zakon i predložila. Naravno točan je odgovor 25 posto no ta jednostavna metematička zagonetka je bila prevelik zalogaj za britansku političku elitu iako je Dom lordova pun doktora znanosti.

Usprkos tako poražavajućim rezultatima velika većina zastupnika je ustvrdila da se smatraju vrlo dobrim matematičarima i da s računskim operacijama nemaju problema.

Osim što su pokazali da ima matematika nije bliska jasno su na taj način dali doznanja da nisu realni ni u procjeni svojih sposobnosti što potvrđuje predrasude koje građani imaju prema svojim političarima. Poslovično oštri britanski tabloidi su odmah žestoko udarili po parlamentarcima, a mi se možemo samo zapitati kakvi bi rezultati bili da se slično testiranje provede među našim političkim snagama.

Što se dogodi kad parlamentarni zastupnik rješava matematički zadatak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap