Pretraga

Strukovne škole: Uvode se nova zanimanja i dodatno bodovanje

A- A+

Učenike strukovnih srednjih škola u Hrvatskoj očekuju velike promjene. Osim što će na raspolaganju imati i neka nova zanimanja školarci će uz ocjene skupljati i bodove. Sistem bodovanja u strukovnim školama izgledat će slično kao i skupljanje ECTS bodova na fakultetima, no ocjena će i dalje ostati najvažnije mjerilo učenikova znanja.

Osmaši će se osim klasičnih obrtničkih zanimanja moći obrazovati za tehničara za jahte i marine, modelara obuće i kožne galanterije te šumara. Uz ova nova zanimanja, ona zastarjela dobivaju nove nazive, poput modnog tehničara koji će zamijeniti dosadašnjeg odjevnog tehničara.

Strukovni program će se ‘bolonjizirati’ u smislu da će učenici uz ocjene kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje prikupljati i bodove.

Izdvojeni članak

Strukovnjaci: Kako upisati besplatni četvrti razred

Novosti uvedene u suradnji s tržištem rada

Potpuno novi modernizirani program čeka srednjoškolce koji će od sljedeće godine izabrati neka strukovna zanimanja. Iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih tvrde da je riječ o revoluciji u sustavu srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.
Naime 25 novih strukovnih kurikuluma koji opisuju standard zanimanja i standard kvalifikacije napravljeni su u suradnju s poslodavcima i sindikalistima.

– Osnovali smo sektorska vijeća, analizirali trendove i napravili dubinske intervjue s poslodavcima da bismo vidjeli što oni točno rade, kazala je za Glas Istre Jelena Letica, pomoćnica ravnatelja Agencije.

Izdvojeni članak

Maturantica gimnazijalka: Moja četvorka vrijedi više od one iz strukovne

Za 25 sati učenja dobit će jedan bod

Osim novih strukovnih programa, učenici u ovim školama će uz ocjene skupljati i bodove. U jednoj školskoj godini učenik će moći prikupiti 60 bodova, s time da jedan bod znači 25 sati učenja.
Do kraja svog školovanja učenik strukovne škole će moći skupiti maksimalno 240 bodova. Sustav bodova koje je sličan kao i ECTS bodovanje na fakultetima, a uz ocjene je još jedno mjerilo učeničkog znanja.

Nakon što skupe određen broj bodova učenici će imati lakšu horizontalnu prohodnost kroz sustav, odnosno lakše će moći prelaziti iz jedne u drugu školu.
Navedene novosti u strukovnim školama će se tek od sljedeće godine početi eksperimentalno primjenjivati u nekim srednjim školama. Nakon prve testne godine slijedi evaluacija te naposlijetku potpuno uvođenje novih kurikuluma u strukovni srednjoškolski sustav.

Copy link
Powered by Social Snap