Pretraga

Studentice iz Pule pokrenule uspješnu tvrtku za izvlačenje novca iz EU fondova

A- A+

Nada Katić, Kristina Rabar i Andrea Praznik studentice su koje su prepoznale trenutak i pokrenule malo poduzeće. Naime Optimus Consulting, tvrtka je u rukama ovih triju djevojki, a primarna joj je djelatnost izvlačenje novca iz EU i nacionalnih fondova. Sve je krenulo od poslovne ideje, pokrenute na Studentskom poduzetničkom inkubatoru na Fakultetu ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ u Puli.

Izvor: Facebook stranica Optimus Consultinga / foto: Marina Puh

Studentice menadžmenta u Puli Nada Katić, Kristina Rabar te Andrea Praznik pokrenule su u pravom trenutku potrebitu tvrtku u hrvatskim poduzetničkim vodama. Optimus Consulting naziv je poduzeća ovih djevojaka, a primarno se bave pisanjem i realizacijom projekata financiranih iz nacionalnih i EU fondova. Sama poslovna ideja niknula je na Studentskom poduzetničkom inkubatoru pri Fakultetu ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ u Puli.

Izdvojeni članak

Mladi poduzetnik objasnio zašto bi mladi trebali preskočiti fakultet

Papirologija je komplicirani dio pokretanja biznisa

Dobra ideja i namjera, nisu ono što je jedino neophodno za pokretanje tvrtke. Djevojke su se suočile i s nekoliko poteškoća.

– Naši su problemi, i to svi od reda, bili pravne prirode. Prvenstveno se to odnosilo na nepostojanje termina ‘student-poduzetnik’ u hrvatskom rječniku što nam je značajno otežalo prikupljanje potrebnih informacija za pokretanje poduzeća. Kasnije nam je problem predstavljala i registracija imena koju je tjednima kočio zakon o stranim imenima u nazivu tvrtke, pojasnila je Andrea Praznik za Poslovni.hr.

Unatoč nepovoljnim makroekonomskim pokazateljima, ove tri mlade djevojke odlučile su riskirati, te vrijeme većeg interesa za pripremu projekata koje financira Europska unija, iskoristiti kao dobru poslovnu prigodu.

– U našem slučaju kriza je stigla u paketu s najvećom poslovnom prilikom. Naime, naš je posao ovisio o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji tako da, kriza ili ne, nije bilo mjesta odgodi. Osim toga, kriza je uzdrmala i naše vladajuće što je pokrenulo niz olakšica, ali i financijskih pomoći koje se nude start up-ovima, govori Andrea.

Izdvojeni članak

Studentice poduzetnice za domaće tržište pripremaju punjač – masku za mobitel

Profesori s fakulteta potaknuli poduzetnost

Djevojke vide poslovni uzor u poduzeću Sense Consulting iz Zagreba, koje smatraju najboljim u Hrvatskoj kada je riječ o njihovoj branši. Važnim poduzetne studentice smatraju i mentorsku ulogu u profesora u pokretanju biznisa.

– U naš dosadašnji uspjeh uvrstile bi prepoznatljivost od strane profesora koji su nas potaknuli i ponudili nam izvanrednu priliku za otvaranje vlastitog poduzeća. Zahvalni smo i ponosni na sve mentore koji nas podupiru u našem poslu i pomažu nam u svim pogledima. Budući da otvaranje studentskog poduzeća nije uobičajena praksa, našom smo se odvažnošću, željom za uspjehom, daljnjim učenjem i radom te pomaganjem drugima uspjele istaknuti među gomilom studenata na našem fakultetu. Optimus Consulting d.o.o. prva je tvrtka koja posluje unutar SPIN-a Pula, te kao takva pridobiva svu potrebnu pažnju i pomoć. Kao jedan od naših uspjeha istaknule bi i to što smo u vrlo kratkom roku uspjele formirati bazu klijenata i suradnika koji su s druge strane prepoznali našu pozitivnu energiju, sav naš potencijal, za isti izvor ističe Nada Katić.

Izdvojeni članak

Uspjeh mladih poduzetnika vraća nadu

Trenutno zapošljavaju tri studenta

Ciljna skupina Optimus Consultinga su najčešće obrti, mikro i mala poduzeća, OCD-i (udruge, zaklade, nevladine organizacije, mreže, fondacije), obrazovne institucije, muzeji te jedinice lokalne i područne samouprave. Već imaju i tri svoja radnika.

– Naš idealan zaposlenik jest kreativna osoba sa samoinicijativom i željom za stjecanje novog znanja i iskustva. Moram napomenuti da trenutno za nas rade tri studenta (dva informatičara i jedna financijerka) koji imaju sve te odlike te cijenimo kada su tako mladi ljudi željni iskustva i imaju samoinicijativu za rad jer se u takvom okruženju stvara pozitivna energija u kakvoj je pravo zadovoljstvo raditi, govori treća pokretačica uspješnog biznisa Kristina Rabar.

Izdvojeni članak

Humanost i poduzetništvo: Mlada ekonomistica (26) uspješno vodi vlastiti Dom za starije i nemoćne

Recept za poslovni uspjeh

Zasada nemaju namjeru zapošljavati nove radnike, a davanjem posla studentima žele na svojoj mikro razini pridonijeti smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj. Kristina se osvrnula i na to kako uspjeti u svijetu biznisa.

– Svaka je tvrtka, kao i osoba, individua te ne postoji univerzalan ‘recept’ koji će svima jamčiti uspjeh. Ono što je bitno jest da radite ono što volite jer ćete jedino tako dati sve od sebe da uspijete u poslu, biti spremni na odricanja koja vas čekaju, ali unatoč tome biti zadovoljni i ispunjeni. Svatko kroji svoju sudbinu, stoga preuzmite inicijativu u svoje ruke i odvažite na taj korak, krenite u poduzetničke vode, stvorite sami sebi posao i okruženje kakvo želite. Vjerujte u svoju ideju, budite ustrajni i nikada ne dozvolite da vam neko kaže kako je nešto nemoguće, zaključila je organizatorica i projektna menadžerica Optimus Consultinga Kristina Rabar.

Studentice iz Pule pokrenule uspješnu tvrtku za izvlačenje novca iz EU fondova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap