Pretraga

Sud u Zagrebu kaznio 21-godišnjeg dečka: Na TikToku objavio video u kojem policajce zove štrumfovima

A- A+

Mladić je na TikToku objavio video u kojem zagrebačke policajce naziva – štrumfovima. Jedan od policajaca ga je prijavio, a sud je sada mladića nepravomoćno osudio na novčanu kaznu zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika.

štrumfovi

Ilustracija: Youtube screenshot; The Smurfs • Official Channel!

Pomalo bizarna priča stiže s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu. Tamo je donesena presuda protiv 21-godišnjaka iz Dugog sela zbog objave na TikToku gdje policajce naziva štrumfovima. Kako piše Telegram, proglašen je krivim za vrijeđanje i omalovažavanje policajaca, zbog čega mora platiti novčanu kaznu od 600 kuna te podmiriti sudske troškove u iznosu od 200 kuna.

‘Edi, voliš li ti štrumfove?’

Sporni je video, podcrtava novinarka Telegrama, objavljen još u ožujku prošle godine, a sud je utvrdio da je snimljen u zagrebačkom centru, u Parku Zrinjevac. Mladić je snimio policajce, uz video koji je objavio na TikToku napisao je ‘volite li vi štrumfove?’, a u naslovu podebljanim slovima, piše Telegram, istaknuto ‘ko je skonto, skonto je’. Uza sve je dodao hashtag #policija. Prema nepravomoćnoj presudi o kojoj piše Telegram, mladić je u videu imao i svoj komentar.

– Edi, voliš li ti štrumfove? Joj, ja sam gledao štrumfove, to mi je najdraži crtić bio, samo da je štrumfova, rekao je mladić u videu.

Sud je to ocijenio podrugljivim i uvredljivim za policajce. Videozapis je pregledan više od četiri tisuće puta, također je utvrdio sud, podijeljen preko sedamdeset, a izazvao je i brojne komentare. Zbog toga, piše Telegram, sud zaključuje da su policijski službenici dovedeni u ‘izrazito ponižavajući položaj, što znači da je okrivljenik putem društvene mreže vrijeđao i omalovažavao policijske službenike’. Svjedok koji je prijavio slučaj i utvrdio prekršaj je – policajac.

Austrijanac kažnjen za isto prije par godina

Ovo nije prvi put da čujemo za ovakav slučaj. Index je još 2018. pisao o slučaju Austrijanca koji je na drugoj društvenoj mreži, Facebooku, u objavi o kontrolama brzine na cestama policajce nazvao upravo – štrumfovima.

Konkretno, za policajce na cesti je napisao ‘dva štrumfa s laserima’. Tirolska policija kaznila je čovjeka zbog, kako su istaknuli, narušavanja ‘javne pristojnosti’, odnosno vrijeđanja dvojice policajaca. Slučaj je, baš kao i ovaj u Hrvatskoj, prijavio policajac.

štrumfovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap