Pretraga

Sve što trebate znati o piluli za ‘dan poslije’

A- A+

Ukoliko su vam zakazale sve druge metode kontracepcije ili ih prilikom odnosa niste uopće koristili, a strah vas je da bi moglo doći do neželjene trudnoće, ipak postoji rješenje. Tableta popularno zvana ‘pilula za ‘dan poslije’ može vam pomoći i 72 sata nakon što ste imali nezaštićeni spolni čin. No, s ovim vrstama lijekova također treba biti jako oprezan pa evo što stručnjaci preporučuju.

Ako mislite da vam je zakazao oblik kontracepcije koji ste koristili ili ste imali nezaštićeni odnos, neželjenu trudnoću ipak možete spriječiti. Pilula za ‘dan poslije’ rješenje je za to budući da pojedine djeluju i 72 sata poslije spolnog odnosa. No i s njom valja biti oprezan. Stoga evo neki od savjeta stručnjaka, a koje prenosi portal ABC.

Izdvojeni članak

Što napraviti kad pukne kondom?

Kada je koristiti?

Postoji nekoliko scenarija upotrebe pilule za dan poslije. Događa se da kondom pukne ili da zaboravite popiti kontracepcijsku tabletu. Postoji i mogućnost da muškarac s kojim ste bili nije dovoljno ovladao vještinom prekinutog koitusa ili naprosto niste pažljivo brojili plodne dane, pa vam se nezaštićen odnos dogodio usred ovulacije.

U svim ovim slučajevima, pilula je efikasna za sprječavanje neželjene trudnoće do pet dana nakon nezaštićenog odnosa.

Kako je nabaviti?

Ako se nađete u situacija da vam treba pilula za dan poslije, najbolje je odmah otići kod svog ginekologa, koji će vam dati recept kako biste tabletu mogli kupiti u ljekarnoj.

Kako djeluje?

Pilula sadrži visoke količine hormona, najčešće progesterona, ali neke hitne kontracepcijske tablete sadrže visoke doze i estrogena i progesterona, koji zaustavljaju ovulaciju.

One djeluju na načina da sprječavaju oplodnju jajašca, kao i to da se eventualno oplođeno jaje implementira u maternici.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih zabluda o kontracepcijskim pilulama

Koja su moguća neželjena djelovanja i nus pojave?

Nakon što uzmete tabletu možete vam se dogoditi da u roku od 24 sata osjetite neke od sljedećih simptoma: mučnina, povraćanje, bol u donjem dijelu trbuha, glavobolja, iscrpljenost i osjetljivost grudi.

Je li krvarenje normalno?

Može vam se dogoditi da malo krvarite nakon uzimanja pilule. No, ako krvarenje potraje nekoliko dana ili se pojačava, obavezno posjetite ginekologa.

Kako pilula utječe na raspoloženje?

Obzirom da se radi o uzimanju velikih doza hormona, promjene u raspoloženju su također moguće. Ono varira od žene do žene – neke se osjećaju dobro, druge malo manje dobro. Ako ste u situaciji da donosite neke velike životne odluke, bolje da se strpite nekoliko dana od uzimanja ove pilule.

Pilula za dan poslije nije kontracepcija!

Iako pilula za dan u velikoj većini slučajeva ne ostavlja trajne posljedice, to ne znači da biste ju trebali učestalo koristiti. Ako je već došlo do neke hitne situacije, što je tu je, ali svakako se orijentirajte na prakticiranje sigurnog seksa.

Sve što trebate znati o piluli za ‘dan poslije’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap