Pretraga

Pilula za dan poslije maloljetnicama isključivo uz pratnju roditelja

A- A+

Nakon što je prošlog tjedna Hrvatska prihvatila odluku Europske komisije o obveznom uvođenju bezreceptnog izdavanja pilule za dan poslije, Ministarstvo zdravlja ljekarnama je uputilo naputke po kojima ljekarnici ipak ne mogu tek tako izdati lijek već od žena moraju zatražiti osobne informacije o spolnom životu te na temelju toga odlučiti hoće li im izdati lijek.

srednja.hr

Ministar zdravlja, Siniša Varga, ljekarnama je uputio poseban protokol pri izdavanju sporne ellaOne tablete koji je Hrvatska liječnička komora izradila nakon zaprimanja dopisa Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Izdvojeni članak

Pilula za dan poslije od danas bez recepta u Hrvatskoj

Prvo detalji o spolnosti, a onda pilula

Prema naputcima Ministarstva zdravlja, ljekarnik tabletu ne smije prodati maloljetnicama bez pratnje roditelja dok od punoljetnih žena mora zatražiti niz osobnih podataka o spolnom ponašanju, mjesečnom ciklusu i prethodnom korištenju kontracepcije.

Žene se u pravilu pozivaju u izdvojeni dio ljekarne gdje dobivaju formulare koje trebaju popuniti ili ljekarniku odgovaraju na pitanja. Iako je takav pristup sporan, Ministarstvo se ograđuje činjenicom da je lijekarnik kao i liječnik zdrastveni djelatnik te da ima pravo prije prodaje lijeka ispitati kupca o njegovu stanju.

Prodaju tablete nužno je prijaviti obiteljskom liječniku, a ljekarnici se još uvijek u potpunosti ne pridržavaju protokola.  Bune se kako takav sistem nema uporište u zakonu te je teško provediv.

Izdvojeni članak

Pilula za jutro poslije: Sve što trebate znati

Vigilare traži povlačenje bezreceptnog izdavanje tablete

Udruga Vigilare koja štiti dostojanstvo i prava pojedinaca, obitelji i vrijednosti života uputila je otvoreno pismo ministru Vargi u kojemu traži povlačenje bezreceptnog izdavanja tablete zbog rizičnosti i nedovoljno istraženog utjecaja na zdravlje.

Smatraju kako je djelovanje lijeka na endometrij maternice malo poznat kao i djelovanje tablete u ranoj trudnoći. Navode kako tableta djeluje abortivno, onemogućujući ljudskom zametku ugnježđenje u maternicu čime se kemijskim putem izvršava abortus.

Veća dostupnost tablete, posebno kod adolescentica, dovodi do lažne sigurnosti koja rezultira promiskuitetnim ponašanjem, spolnim bolestima i abortusima, kažu u udruzi te traže provođenje stručnih rasprava na ovu temu.

Na protokol se bune i razne feminističke udruge, ali i pravobranitejica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja smatra kako je on u potpunosti suprotan direktivama EU te da diskriminira žene.

Pilula za dan poslije maloljetnicama isključivo uz pratnju roditelja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap