Pretraga

Zagrebački studenti-avanturisti, nakon niza domaćih ekspedicija, spremaju pohod na albansko groblje aviona

A- A+

Zagrebački studenti avanturisti iz tima Croatia Infiltration odlaze na ekspediciju tijekom koje će posjetiti veliko albansko groblje aviona.

urbanghostsmedia.com

U Hrvatskoj, zemlji za koju se kaže da je preživljavanje iz dana u dan avantura sama po sebi, pojave se s vremena na vrijeme oni pravi, istinski lovci na uzbuđenja i avanture. Studentski trojac iz Croatia Infiltrationa jedni su od tih.

Josip Kovač Levantin, Matija Pucak i Mihovil Pirnat svojim neobičnim hobijem – infiltracijom u napuštene vojne i civilne objekte – pozornost javnosti privukli su prošlog proljeća. Vodeći se motom ‘ take nothing but pictures, leave nothing but footprints‘ ovaj adrenalinski trojac do tada je već obišao 70-ak lokacija, a između ostalog su posjetili i Černobil. Između ostalog su odlučili svoj hobi približiti javnosti snimajući avanturistički dokumentarni serijal na kojem rade i danas.

Neobičan susret

Na jednom od predavanja Kovač, Pucak i Pirnat upoznali su iznimno osebujan par, a susret se pretvorio u jedno interesantno iskustvo. – Stariji su, nekih 80-ak godina su imali, i sve su pozorno poslušali. Na kraju nam je lik rekao da sve što smo mi prošli da je prošao i on, ali dok se to gradilo i dok je radilo. Bio je oduševljen, a izmjenjivali smo i neke priče. Posebno mi je interesantan bio njegov stav. Još uvijek priča ‘zavjerenički’, kao da se boji nekoga. Pitali smo ga bi li nešto ispričao za našu seriju, ali odbio je sa stavom ‘ne, ne to u grob nosim’.

Razlog našeg ponovnog interesa za Croatia Infiltration je novi veliki podvig koji splitsko-zagrebački tim priprema. Oni, naime, kao vrhunac svoje petogodišnje ‘karijere’ planiraju najveći podvig do sada – infiltraciju na golemo groblje aviona nedaleko od albanskog gradića Kucova.

‘Blago’ na Južnom Velebitu i u Kumrovcu

Potaknut ovom njihovom ‘ekscentričnom’ idejom još jednom smo sjeli da pretresemo i predstavimo ono što oni rade pod okriljem noći.

– Puno se toga događalo u ove godine. Imali smo čak i dva predavanja. Jedno je bilo čisto vezano za avanturistički aspekt dok smo na drugom sudjelovali na fotoeventu gdje je fokus više bio na kvaliteti fotografija. Iznimno ugodno iskustvo. A što se tiče lokacija njih u zadnjih pola godine nije bilo previše, ali su bile iznimno atraktivne, počeo je u opuštenom tonu pričati Mihovil Pirnat, student Arhitekture u Zagrebu.

Među 15-ak infiltracija koje su odradili od proljeća 2014. posebno su atraktivne bile Panonus na jugu Velebita, bunker Z1 te iznimno zanimljiva zgrada Političke škole u Kumrovcu.

Izdvojeni članak

Tri zagrebačka studenta istražila 70 napuštenih lokacija od Podsuseda do Černobila

– Ovog proljeća povratak iz Žrnovnice kraj Splita iskoristili smo za posjet Panosu, lokaciji na Velebitu, o kojoj zapravo nismo mnogo znali osim da postoji. Netko je Kovaču (Josip Kovač Levantin je treći član CI-a koji nije prisustvovao razgovoru) rekao za taj prilično nepoznat objekt kojeg još nismo posjetili. A kroz par mjeseci tijekom kojih smo se informirali nismo baš puno toga doznali – ali znali smo gdje je. Moram priznati da kada smo došli nadomak lokacije nismo očekivali previše. Mislili smo da će biti još jedna obična infiltracija. Mislim, impresivno je to što je vrh brda odsječen i na tom mjestu je sagrađena kuća. Od tog otkinutog dijela je napravljen bunker, mala zgradica i onda je to zatrpano kamenjem da se kamuflira, Matija Pucak oduševljeno prepričava doživljaj s Velebita.

Ono što ih je dočekalo u unutrašnjosti svakako nisu očekivali. Shvatili su da se kroz cijeli vrh brda može proći skroz u krug, a pogled na zadarski arhipelag je očaravajući – do te mjere da se ekipa zadržala čak dva dana.

Slično iznenađenje budući pilot i dva arhitekta su doživjeli i nedaleko od Kerestinca gdje su otkrili bunker Z1 za koji čak ni mještani nisu znali da postoji. Lokacija je upravo zbog toga bila sjajno očuvana, a mladići su dobili uvid čak i u evakuacijske planove.

Izdvojeni članak

Stiže Infiltracija: Zagrebački studenti krenuli u snimanje vrhunske serije o urbanom istraživanju

Putevima druga Tita

Ipak najimpresivniji objekt koji su posjetili od našeg zadnjeg susreta jeste Titova Politička škola u Kumrovcu. Riječ je o golemom internatu gdje su se obrazovala djeca, kako Pirnat i Pucak kažu, glavešina i vojnih lica, odnosno mjesto gdje su se školovale buduće političke elite.

– To je kao hotel u kojem je svatko imao svoju sobu, a u prizemlju je nekakvo kino, predavaona. Jako je napredno izgrađena. Ima sličnu aparaturu kakva se danas može vidjeti u predavaonicama na boljim fakultetima ili u Saboru. Mikrofoni, slušalice i tako dalje. Aparatura za simultano prevođenje čak. Tamo je ogromna količina papirologije sačuvana. Postoji stakleni zid kroz koji se vidi knjižnica na dva kata. Hrpa knjiga, papirologije i svega ostalog, oduševljeno prepričava Pirnat i dodaje kako je taj podvig bio osobito zahtjevan jer su u Kumrovec išli zimi kada se temperatura spustila do minus 15 stupnjeva.

Osim toga policija nije rijedak posjetitelj tog mjesta pa je Splićanin Kovač morao čuvati stražu i poprilično je nazebao. Ipak sudeći po njihovom oduševljenju ono što su tamo fotografirali vrijedilo je malo ozeblina.

Zov prizemljene flote

Koliko god ‘školica’ druga Tita bila atraktivna, djeluje poput dječje igre naspram onoga što ovaj dinamični trojac planira za ožujak.
Kao što sam već spomenuo, Croatia Infiltration planira po prvi puta pohoditi Albaniju.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Oslikavanjem vodenih pumpi ekipa ‘Pimp My Pump’ dokida sivilo grada

Zemlju koja je pod vladavinom Envera Hoxhe četiri desetljeća bila najzatvorenija država u Europi opsjednuta sigurnošću. Danas je situacija u ovoj mediteranskoj zemlji bitno drugačija, no i dalje se vide ožiljci vojnog režima koji je godinama bio na snazi.
Groblje vojnih aviona nedaleko od gradića Kucove, živi svjedog minulog vremena, cilj je najnovijeg putovanja zagrebačkih studenata.

– Kovaču i Pirnatu je jedan prijatelj javio za te avione odnosno aerodrom na kojem su odluženi. Kada smo shvatili da je to Albanija počeli smo lokaciju razmatrati kao opciju i vrlo brzo smo se usaglasili da idemo. Nije previše daleko, a atraktivna je, kaže Pucak i dodaje kako o samom groblju aviona ne znaju previše.

Na internetu nema mnogo informacija. Jedino što je dostupno su neke fotografije te podacio o točnom mjestu gdje se nalazi i koje su vrste letjelica tamo pohranjene.
Inače riječ je o bivšem vojnom aerodromu koji je nakon rezanja nekadašnje flote poslužio kao odlagalište zrakoplova koji više nisu u funkciji.

Izdvojeni članak

Psihomodo Pop dobio svoj trg: ‘Pimp My Pump’ zapeo za oko i Kinezima


Oprema i priprema

Priprema za ekspedicije Pirnatu, Pucaku i Kovaču idu prilično brzo. Imaju prakse. Tako već sada imaju ugrubo formiran plan puta, a finese će doraditi prije samog polaska. – Prvo idemo do Dubrovnika, a onda nam preostaje svega 300 kilometara. Prije samog puta ćemo obraditi manje lokacije koje ćemo posjetiti. Nosimo šatore, vreće, jako puno hrane i naravno vode. Osim toga ide i standardna oprema i naravno ekstra novac, zaključili su.

– Nemamo čak ni informaciju koliko ih točno ima tamo, ali jasno nam je da je brojka zbilja velika. Tamo na groblju aviona planiramo provesti dan, dva, ali lovit ćemo još par lokacija. Toga u Albaniji zbilja ima dosta, a što je bitno oni ne vode baš računa o vojnoj arhitekturi tako da vjerujem da neće biti problema s ulascima ni s ljudima, tvrdi Pirnat.

Adrenalin je golem kad si na napuštenom mjestu izvan domovine
Ono što mladiće najviše brine, odnosno ono što im je najveći izazov jeste činjenica da postoji jezična barijera s kojom se u dosadašnjim akcijama nisu susretali. Također, bitno je reći da do sada, bez obzira na veliko iskustvo, nikada nisu bili na sličnoj lokaciji. Najbliže tome, kažu, bila je Željava gdje su pronašli tri napuštena aviona ipak Kucove su razina iznad.

– Očekujemo da ćemo uz zanimljivo mjesto upoznati i interesantne i ekscentrične ljude koji se kreću po takvim mjestima. Najsličnije ovome je bio Černobil, ali to je nešto drugačiji tip ekspedicije. Zajednički će biti taj filing da si u drugoj državi u nečem napuštenom. U takvim situacijama adrenalin radi 6 puta jače nego u Hrvatskoj, jer otprilike znaš što se može dogoditi i imaš tu mogućnost komunikacije. Očekujemo ozbiljnu avanturu, najavili su momci iz Croatia Infiltrationa, a mi im možemo samo poželjeti sreću i željno iščekivati nove fotografije.

Zagrebački studenti-avanturisti, nakon niza domaćih ekspedicija, spremaju pohod na albansko groblje aviona
Share via
Copy link
Powered by Social Snap