Pretraga

Zbog ovoga bi mladići mogli odlučiti prestati s pušenjem trave

A- A+

Do otprilike 40 posto slučajeva neplodnosti dolazi zbog problema s veličinom, oblikom, pokretljivosti i/ili brojem spermija kod muškaraca. Nedavna studija koja je tragala za faktorima stila života koji bi mogli utjecati na morfologiju sperija otkrila je kako su mladi muškarci koji puše marihuanu skloniji imati manji broj normalno oblikovanih spermija.

Mnogo je razloga zbog kojih su neki muškarci manje plodni ili neplodni, a jedan od njih mogao bi biti i konzumiranje kanabisa, pokazala je nedavna studija objavljena u časopisu Human Reproduction, piše IflScience.

Izdvojeni članak

Amsterdam nema primat, najviše se marihuane konzumira u našem susjedstvu

Neplodniji skloniji konzumaciji kanabisa

Istraživač Allan Pacey i njegov tim sakupili su uzorke sperme od otprilike dvije i pol tisuće muškaraca starih barem 18 godina. Točno 1 970 uzoraka sadržavalo je normalne spermije.

Ispitanici su zamoljeni da navedu određene faktore svojeg stila života, poput pušenja cigareta, pijenja alkohola i korištenja rekreacijskih droga.

Muškarci mlađi od 30 godina čija je normalna morfologija sjemena bila ispod četiri posto bili su također skloni pušenju marihuane tijekom tromjesečnog razdoblja prije davanja uzoraka.

Potrebna su daljnja istraživanja

Moguće je da su neki od ispitanika svoje uzorke dali tijekom ljeta, kada su spermiji pod utjecajem vrućine, zbog čega se kvaliteta također može smanjiti. Bit će stoga potrebna daljnja istraživanja, koja bi kontrolirala faktore poput vrućine ili traume, kako bi se dokazalo da i pušenje trave može biti faktor u opadanju kvalitete sjemena.

Izdvojeni članak

Fizičke i mentalne posljedice marihuane na jednom mjestu

– Naše znanje o faktorima koji utječu na kvalitetu sperme je vrlo ograničeno, no sve je više muškaraca koji žele identifikaciju svih takvih stvari koje mogu uzrokovati neplodnost. Dobro je znati da je tek nekoliko faktora donosi rizik, iako naši podaci sugeriraju da bi konzumente kanabisa trebalo savjetovati da prestanu s korištenje ako planiraju osnivanje obitelji, rekao je Pacey.

Marihuana nije jedini faktor koji utječe na plodnost

Istraživači nisu pronašli poveznicu između konzumiranja alkohola ili duhanskih proizvoda i neplodnosti, no bilo tko tko planira dijete trebao bi se i toga odreći.

Kanabis nije jedini faktor koji može utjecati na morfologiju sjemena. Jedno je istraživanje pokazalo kako je rad s određenim kemikalijama i olovom može imati utjecaj na muškarčevu plodnost.