Pretraga

Život na cesti: Prednosti i mane ‘freelancinga’

A- A+

Caitlin Self mlada je novinarka koja radi kao ‘freelancer’, što znači da je samozaposlena osoba koja zarađuje obavljanjem kratotrajnih projekata za poslodavce diljem svijeta. Iako takvo ‘zaposlenje’ može biti iznimno nestabilno i naporno, ona u njemu uživa, a za Hack College je otkrila koje su prednosti i mane takvog stila života.

Na 24-satnom letu iz Hong Konga za Peking Caitlin Self zaradila je sto dolara, iskoristivši vrijeme koje bi provela u dosadnoj vožnji za završavanje projekta na kojem je radila. Ona nije zaposlena, već se bavi ‘freelancingom’, što znači da odrađuje projekte za više ljudi, i plaćena je po završetku istoga. Svoj posao može obavljati iz kreveta, parka, aviona ili bilo kojeg drugog mjesta koje joj padne na pamet, no unatoč tome, freelancing i nije tako bajan kako se na prvi pogled čini. Za Hack College Caitlin je otkrila koje su prednosti, a koje mane takvog načina zarađivanja.

Izdvojeni članak

Video: Pogledajte fantastični klip hrvatskog kandidata za ‘najbolji posao na svijetu’

Nije tako jednostavno kako se čini

-Samozaposlenje nije uvijek jednostavno. Zna se događati da jedan dugi period vremena ne zaradim ništa novca. Nudim svoje vještine i trošim puno vremena na beskrajno istraživanje, koje često ne daje ploda, stoga često imam puno posla za koji jednostavno ne budem plaćena. Mnogo vremena potrošim u kafićima i javnim mjestima, a često mi dođe da bih prodala jedan ekstremitet samo da uhvatim WiFi. Kao freelancer često se susrećete s pismenom blokadom, pogotovo kada prihvatite temu o kojoj ne znate baš ništa, ili kad ste ometani mišlju da ne znate hoćete li skupiti za sljedeću stanarinu, objasnila je Self.

U nekoliko godina koliko se bavi pisanjem za razne poslodavce, imala je više neugodnih iskustava. Surađivala je s kompanijom koja se ispostavila kao totalno neorganizirana tvrtka nesređenih financija. Nakon što je odradila posao za nekoliko tisuća dolara, kompanija je odlučila da baš za njen honorar nema novca. Mjesecima se ‘navlačila’ s poslodavcima od kojih je jedan bio njezin prijatelj i kolega. Zbog takvih situacija ‘freelancing’ vam može ostati u lošem sjećanju.

Izdvojeni članak

Hrabar potez: Mladić svaki tjedan ima novi posao

Nikada se ne možete opustiti

-Najgori dio kod ovakvog rada jest to što zapravo uvijek radite, i nikada zapravo ne možete uzeti odmor. Kada uvijek imate mnoštvo ponuda za napraviti, i mogućnost last-minute projekta, ne možete se samo tako isključiti. Uvijek postoji nešto što morate napraviti ili dovršiti. Ne možete ostaviti svoj posao u uredu, jer je svijet vaš ured. Ne možete ignorirati poslovne mailove jer o njima ovisi vaša zarada. Zapravo se nikada ne možete opustiti zbog stila života koji ste odabrali, objasnila je Self.

Zato se trebate oslanjati na vlastitu samodisciplinu, pouzdanu internetsku vezu i poštene klijente koji će vas isto tako i platiti za vaš dobro obavljen posao. Ipak, ukoliko niste osoba koja se vidi zaglavljenom u uredu osam i više sati dnevno, radeći uvijek jedno te isto, ovaj stil života mogao bi za vas biti idealan. Trebat će vam samo puno više volje, hrabrosti i discipline.

Copy link
Powered by Social Snap