Pretraga

Srednja škola

Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica Zagreb

Osnivač Ženske opće gimnazije je Družba sestara milosrdnica i Družba upravlja školom, a u njoj zajedno s ostalim profesorima rade tri sestre od kojih je jedna ravnateljica, a druge dvije vjeroučiteljica i profesorica geografije.

Naša škola prati propisani program za opće gimnazije, ima raspored rada i važeće svjedodžbe kao i ostale opće gimnazije u RH.

Škola nije samo obrazovna institucija nego i zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života.

Kroz nastavu, druženje, razgovore, izlete i aktivnosti svi mi na svoj način sazrijevamo i ostavljamo trag u životima drugih.

Specifičnost naše škole su sestre milosrdnice koje su školu osnovale i koje ju vode.
Toplom ozračju škole doprinose i profesori, vjernici koji i kroz život i rad u katoličkoj školi žele živjeti i svjedočiti svoju vjeru.

Tu su naravno tajnica, računovotkinja, domar i spremačice bez kojih sve ono što stvara osnovne uvjete za rad škole ne bi funkcioniralo.

A onda, naravno, u velikoj većini – učenice.

Cijelo to “šareno” društvo čini našu školu, među nama popularno zvanu ŽOG.

Današnja Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica nasljednica je Ženske realne gimnazije Družbe sestara milosrdnica koja je otvorena 1926. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

Otvaranje gimnazije u Zagrebu bio je svojevrsni vrhunac razgranatog školstva sestara milosrdnica u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

A sve je počelo dolaskom prvih šest sestara iz Tirola 1845. godine na poziv kardinala Jurja Haulika koji je osjetio goruću potrebu odgoja i obrazovanja siromašne mladeži u Hrvatskoj, posebno djevojaka te poziva sestre koje će se posvetiti odgoju i obrazovanju djece i mladih i, također, njezi bolesnika u bolnicama što je također bila velika potreba u gradu Zagrebu.

Prvu školu sestre su otvorile već iste, 1845. godine – bila je to Ženska osnovna škola. Veliki interes za školovanje kod sestara milosrdnica bio je poticaj i za otvaranje novih škola – osnovnih, građanskih, domaćinskih, stručnih… i u Zagrebu i diljem Hrvatske.

Osim gimnazije, koja je otvorena 1926., najpoznatija je Ženska učiteljska škola otvorena već 1848. i bila je prva učiteljska škola u Hrvatskoj, s kojom je započelo sustavno obrazovanje učitelja u našem narodu.

Interes za školu bio je veliki i uskoro je zgrada u Varšavskoj 17 postala premalena. Družba zato započinje gradnju velike nove zgrade na Savskoj cesti (današnji Učiteljski fakultet i XI. gimnazija). Izgrađena uz velike žrtve i odricanja sestara, novu zgradu je otvorio i blagoslovio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Na vrhuncu svog rada i stručno i prostorno vrhunski opremljena, s 1464 učenice, škola je dočekala Drugi svjetski rat. U rujnu 1945. godine škola je bila ukinuta i preimenovana u “IX. državnu gimnaziju”. Uskoro su oduzete i teško stečene zgrade, a sestre profesorice dobile su otkaze te su se morale “prekvalificirati” za medicinske sestre jer im je u bolnicama rad bio dopušten.

Zahvaljujući novim društvenim prilikama, stvaranju u demokratske Hrvatske i ponovnoj mogućnosti otvaranja katoličkih (i drugih nedržavnih) škola od jeseni 1995. obnavlja se organizirana prosvjetna djelatnost sestara milosrdnica otvaranjem i radom Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica pod tradicionalnim geslom “PRO DEO ET PATRIA”. Danas Gimnazija ima 11 razrednih odjela s 200 učenica.

Ove godine Gimnazija obilježava 25. godinu postojanja.

STRANI JEZICI KOJE SE UČE U ŠKOLI KAO OBVEZNI: Latinski jezik, Engleski jezik i Njemački jezik

POSEBNI UVJETI: Upisuju se samo djevojke. Potreban prethodan razgovor ravnateljice sa zainteresiranom učenicom i barem jednim roditeljem.

POPIS PREDMETA posebno važnih za upis (boduju se 7. i 8. razred osnovne škole):

 • Hrvatski jezik
 • Matematika
 • Strani jezik
 • Povijest
 • Geografija
 • Biologija (prema odluci Škole)

BODOVNI PRAG: 60 bodova

NE PLAĆA SE ŠKOLARINA.

Adresa škole: Gundulićeva 12, 10000 ZAGREB

Broj telefona: 01/4830-248

Mailovi škole: [email protected]

[email protected]

Oib škole: 63361546752

Link na web stranicu škole: https://zog.hr/

Facebook: Ženska opća gimnazija – Zagreb

Instagram: zog1995

Ponuda fakultativnih predmeta i izvannastavnih aktivnosti djelomično se mijenja svake školske godine prema interesu učenica i mogućnostima profesora. Neki od sadašnjih fakultativnih predmeta su: zbor, dramska družina, likovno izražavanje, korektivna gimnastika, odbojka, fiziologija čovjeka, zoologija, međureligijska kultura, antika, grčki jezik, novinarska i medijska skupina.

Slobdne aktivnosti nastoje ponuditi još dodatne mogućnosti i neformalnog druženja i kvalitetnije i opuštenije komunikacije te razvoja pojedinih talenata kojima se unutar nastave ne stigne posvetiti pažnja. To su humanitarna skupina, glagoljica, kaligrafija, debatni klub i sl.

Ponosni smo na naša dva projektna dana od kojih se jedan događa u školi, a drugi na različitim mjestima i institucijama izvan škole.

Redovna nastava odvija se u predmetnim kabinetima, a ponekad i u galerijama, muzejima, koncertnim dvoranama itd. Za nastavu tjelesne u zdravstvene kulture imamo montažnu dvoranu i vanjske terene za odbojku i tenis.

Sudjelujemo u različitim natjecanjima, smotrama i literarnim natječajima.

Dio smo velikog međunarodnog programa Globe škola gdje također postižemo vrlo zapažene rezultate na državnoj razini.

Redovno pohađamo različite kazališne predstave i izložbe.

Tijekom godine organiziramo terensku nastavu i hodočašća u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Za prve razrede to je terenska nastava u trajanju od tri dana u Lužnici pored Zaprešića, za druge razrede jednodnevna u Hrvatskom Zagorju, za treće razrede u Zadru i okolici te za četvrte razrede u Vukovaru.

Organiziramo hodočašća na Kamenita vrata, u Remete, Mariju Bistricu, Međugorje, Mariazell te u Rim.

Putujemo još u Grčku i Francusku te u vrijeme adventa u Beč, Graz, Salzburg, Budimpeštu…

Posebnosti naše gimnazije:

 • ne plaća se školarina
 • jedina gimnazija za djevojke u RH
 • odgoj cjelovite i kreativne osobe
 • toplo ozračje u katoličkom duhu
 • nalazi se u centru grada
 • zanimljiva putovanja i hodočašća
 • mogućnost duhovnih susreta i ostalih duhovnih sadržaja koje vodi duhovnik škole
 • bogatstvo izvannastavnih i fakultativnih sadržaja
 • kratka molitva na početku i na kraju radnog dana
 • zajednička sveta Misa prigodom pojedinih značajnih datuma za život škole ili prije velikih blagdana
 • način rada prilagođen djevojkama i njihovom načinu i ritmu sazrijevanja, njihovim interesima i specifičnostima u ovim osjetljivim godinama
 • nije „škola za časne sestre“, nego je javna, otvorena škola koja nastoji dati učenicama temelj za budućnost u bilo kojem zvanju u kojem će se djevojke kasnije naći
 • nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni
 • upisi se održavaju u istim terminima i na isti način kao i u svim ostalim školama u Hrvatskoj
 • prije upisa razgovaramo sa svakom zainteresiranom učenicom i njezinim roditeljima kako bismo im objasnili u čemu su naše posebnosti i kako bi učenica mogla dobiti što više informacija prije upisa i donijeti pravu odluku o tome je li to ono što ona želi ili nije
 • razgovor se može održati u drugom polugodištu tekuće školske godine
 • termin razgovora može se dogovoriti na broj telefona: 01/4830-248 ili e-poštom: [email protected]

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap