Pretraga

Alat Ispravi.me, popularan među učenicima i studentima, promijenio je izgled i ima nove funkcije

A- A+

Školska i akademska godina u punom su jeku, pa se bliži i razdoblje pisanja seminarskih radova ili eseja. Jedan od niza alata koji pritom mogu biti korisni je Ispravi.me, poznat i kao Hašek. Riječ je o jednoj od najstarijih internetskih usluga u Hrvatskoj koja u različitim oblicima djeluje kao javna i besplatna usluga pravopisne provjere teksta pisanog hrvatskim jezikom. Hašek postoji još od 1994., a ovih dana malo je promijenio svoj izgled.

osoba tipka na laptop

Računalo | Foto: Unsplash

Ispravi.me, poznat i kao Hašek odnosno Hrvatski akademski spelling checker, već je godinama jedan od najboljih prijatelja brojnih studenata i učenika kod pisanja raznih pisanih zadataka, poput seminarskih radova ili eseja. Riječ je korisničkom sučelju aplikacije za računalnu provjeru pravopisa u tekstovima pisanima na hrvatskom jeziku. Ovo je inače jedna od najstarijih internetskih usluga u Hrvatskoj, koja je potpuno besplatna.

Prema informacijama u opisu ove usluge Hašek je već obradio korpus koji premašuje 10 milijardi riječi-pojavnica te raspolaže s rječničkom bazom s preko dva milijuna riječi-različnica. Ova usluga postoji još od 1994. godine, a ovih dana Hašek, kako ga i dalje nazivaju mnogi korisnici, malo je promijenio izgled.

Izdvojeni članak
tipkanje_ispravi.me

Izašao popis najčešćih pravopisnih pogrešaka u 2022.: ispravi.me uvodi nove funkcionalnosti

Sada ne nudi samo alternative neke pravopisno netočne riječi i mogućnost da se ona unese u rječnik, nego postoji i kvačica kojom možete postaviti automatski ispravljanje svih takvih pogrešaka u tekstu.

Korisne funkcije za učenike i studente nalaze se i u izborniku koji im se otvara na ikoni zupčanika u gornjem lijevom kutu. Moguće je uključiti ‘ispravljanje gramatičkih i stilskih grešaka’, ‘ispravljanje suvišnih ili nedostajućih razmaka’, ‘automatsko ispravljanje nakon c/p-a’ i ‘kopirati ispravljeni tekst u clipboard’. A ako ste među onima koji sada prvi put čuju za Ispravi.me napomenimo i da se klikom na drugu ikonu u alatnoj traci, ikonu gumice, tekst briše, dok je treća, ikona play trokutića, ikona kojom aktivirate provjeru teksta.