Pretraga

Facebook prati i nadzire svaku vašu privatnu poruku

A- A+

Mnogi korisnici Facebooka preko privatnih poruka otkrivaju jedni drugima brojne tajne, činjenice i stvari o sebi jer misle da taj sadržaj nitko drugi ne nadzire. No, potonje nije točno. Nad svakom vašom privatnom porukom Facebook vrši nadzor, zbog čega je ta društvena mreža suočena s nekolicinom tužbi ljutitih korisnika.

Skoro svaki korak u virtualnom internetskom svijetu netko prati, a nije drugačije niti na društvenim mrežama. Facebook se suočava s tužbama skupine nezadovoljnih korisnika zbog, kako pišu britanski mediji, navodnog praćenja privatnih poruka pomoću kojih daju podatke oglašivačima i trgovcima.

Izdvojeni članak

Facebook zna koliko ste puta ‘uhodili’ nekoga na Facebooku

Facebook prati sadržaj privatnih poruka

U tužbi podignutoj na saveznom sudu u Kaliforniji se tvrdi da kada korisnici dijele link za neku drugu internetsku stranicu putem privatnih poruka, to Facebook skenira i na taj način profilira internetske aktivnosti pošiljatelja. Naveli su i to da spomenuta iz društvene mreže sustavno presreću poruke kako bi spremali korisničke podatke i profitirali od dijeljenja tih podataka s tvrtkama koje skupljaju podatke, oglašivačima i trgovcima.

Iz Facebooka su priopćili da su te optužbe neutemeljene te da će se snažno braniti. Tužbom svaki od ljutitih korisnika zahtijeva odštetu od 10 tisuća dolara, a ista je podnesena početkom ovog tjedna. Citirali su nezavisna istraživanja kojima su navodno otkrili da Facebook provjerava sadržaj privatnih poruka svojih korisnika ‘u svrhe koje nisu povezane s olakšavanjem prijenosa poruka’.

Izdvojeni članak

Nova aplikacija otkriva tko vas od vaših Facebook prijatelja mrzi

Korisnici otkrivaju činjenice o sebi jer ne znaju da ih se nadzire

– Predstavljajući korisnicima da je sadržaj Facebook poruka ‘privatan’ predstavalja posebno isplativu priliku za Facebook’, naznačeno je u tužbi podignutoj saveznom sudu u Kaliforniji.

Da je to tako, tužitelji potkrepljuju činjenicom da korisnici vjeruju kako komuniciraju na usluzi bez nadzora i zbog toga otkrivaju o sebi stvari koje inače ne bi otkrivali kada bi znali da se sadržaj prati. Drugim riječima, Facebook se pozicionirao da dobije dijelove korisničkih profila koji su nedostupni drugim skupljačima podataka.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap