Pretraga

Harvey Weinstein, Cynthia Nixon i kako je žena uvijek kriva

A- A+

Biti žena je teško. Koliko god situacija danas bila bolja nego što je bila prije pedeset godina, i dalje je teško biti žena. Radi se o neprestanoj borbi koja podsjeća na Sizifa i njegovo vječno guranje kamena na vrh planine koji bi se onda skotrljao natrag niz brdo na sam početak. I sutra opet tako. I tako je nekako biti žena i boriti se za osnovna ljudska prava.

Zgodna žena

Svako toliko izbije neki skandal u crnoj kronici koji nas podsjeti u koliko su nezgodnoj poziciji žene. Vjerojatno se svi ne sjećamo, ali bio je slučaj djevojke koju je dečko skoro na smrt prebio u kafiću, ali zaslužila je, ipak ga je ona varala. Bio je tako slučaj djevojke koju su vršnjaci sustavno silovali, ali ona je kriva, zašto je bila s nekim od njih uopće?

Izdvojeni članak

Učenica o slučaju silovanja u Zadru: ‘Ne prigovarajte nama kako se oblačimo, naučite sinove samokontroli’

Koja god da je priča i što god da se događa, žena će uvijek biti u krivu, ako ne direktno, onda zato što je napravila nešto što je nekome dalo povoda kako bi drugi mogli počiniti nešto loše, pa je onda naravno ona kriva. Ako ne izađe iz braka u kojem ju muž zlostavlja, zašto se ne pokrene? Ako se rastane, zašto bi itko išta htio s njom, zašto se rastajala uopće?

Na stranu to što je žena uvijek k**va, ali žene su te koje imaju manje šanse za biti zaposlene, one su te koje imaju niže plaće, one su te kojima se nesavršenosti ne praštaju. One su te koje nemaju pravo izbora, a ako ga i imaju, trebalo bi ga ukinuti. One su te koje ne mogu raditi sve što muškarci mogu, jednostavno su one te koje su manje vrijedne.

Jedan od najgorih zločina koji se čine nad ženama jest naravno silovanje, koje spominjem zato što je nedavno osuđen najveći (barem koliko mi to znamo) seksualni predator Hollywooda, Harvey Weinstein.

‘Ne želiš se kačit’ s njim’

Zasigurno ste pogledali većinu njegovih filmova, zato što je većina filmova na kojima je bio producent kasnije i dobila Oskara, odnosno bila ekstra popularna. Nije lik kojem se želiš zamjeriti, pogotovo ako si mlada glumica koji želi uspjeti. Ne da se ne želiš zamjeriti, nego jednostavno ne smiješ.

Čovjek je u ponedjeljak osuđen zbog silovanja dvije žene, a točan broj onih koje je napastovao tijekom svoje dugogodišnje karijere je nepoznat, ali sasvim sigurno veći od dvije žene. Možda mislite da se radi o nekim ljudima koje ne znate, ali i Salma Hayek je rekla kako ju godinama uznemiravao i odbijao njezino ‘ne’, prijetio da će joj uništiti karijeru, uzeti trenutnu ulogu, ali i ubiti.

Kada je prva žena progovorila, lavina ostalih je uslijedila, pa je tako i krenuo cijeli #MeToo pokret, koji je onda potaknuo žene diljem svijeta da ispričaju svoju priču, bez srama. Jer naravno, postoji li veća sramota od toga da vas netko siluje? Ipak je i to vaša krivnja.

Niste krive

E pa, možda ako nekome i nije bilo jasno do sada, to zaista nije tako. Svatko je odgovoran za svoje postupke, kakvi god oni bili. Ne postoji ta sila koja će nekoga natjerati da napravi nešto što ne želi, a sigurno nečiji dekolte ili kratka suknja neće biti to što će prevagnuti. Stoga, jedna mala, kratka i slatka poruka svim ženama: niste krive.

Niste krive za način na koji se odijevate, način na koji govorite, način na koji stavljate šminku ili način na koji kovrčate kosu. Nitko nas neće spasiti od velikog zločestog vuka, osim nas samih. I nitko neće ispričati našu priču osim nas samih. Radi se o najtežem poslu na svijetu, koji će nas pratiti kroz cijele živote, ali što je, tu je. Ne možemo samo odustati, već ćemo se boriti do kraja. A kako, to je najbolje objasnila Cynthia Nixon u ovom videu koji je naravno postao viralan.

*komentar je stav autorice

Zgodna žena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap