Pretraga

Hrvatska aplikacija koja rješava matematičke zadatke dosegla 100 milijuna preuzimanja

A- A+

Skeniraš matematički zadatak, a potom ti aplikacija ‘izbaci’ rješenje i postupak kojime se do rješenja dolazi. Tako funkcionira Photomath, aplikacija za koju rijetko koji učenik do sada nije čuo. No, dio korisnika zasigurno nije upoznat s činjenicom kako je Photomath hrvatski proizvod. Osmislio ju je Damir Sobol, a upravo ovih dana stiže izvrsna vijest – aplikacija je dostigla 100 milijuna preuzimanja.

screenshot: PhotoMath

Najpopularnija hrvatska aplikacija Photomath, dosegla je ovih dana vrtoglavih 100 milijuna preuzimanja. Riječ je o aplikaciji koja nakon skeniranja rješava matematičke zadatke, bilo tiskane, bilo one pisane rukom. Osim samog rješenja, korisniku prikazuje i postupak rješavanja zadatka. Ova edukativna aplikacija nastala je prije četiri godine, a u svega tjedan dana prikupila je više od dva milijuna preuzimanja. Kako piše Netokracija.com, tvrtka Photomath nedavno je završila i investicijsku rundu u kojoj su privukli šest milijuna dolara.

Izdvojeni članak

Aplikacija Photomath od sada može riješiti i matematičke zadatke pisane rukom

Baš zbog toga što aplikacija pojašnjava i sam postupak rješavanja zadatka, a ne samo njegovo rješenje, do sada je mnogim učenicima bila od velike koristi. Ipak, postoje i oni koji su ju iskorištavali u neetične svrhe.

– Svjesni smo da se može koristiti za prepisivanje u nekim slučajevima, ali to je bio problem i kad su se pojavili kalkulatori – bili su smatrani sredstvom za varanje, što je iz sadašnje perspektive apsurdno. I sami korisnici često žele naučiti ili znati, ali ne znaju kako uopće početi, ističe Damir Sobol za Netokracija.com.

Aplikacija danas ima preko 15 milijuna aktivnih korisnika, a lokalizirana je na više od 30 jezika. Kako je Sobol otkrio u intervjuu za spomenuti portal, u planu je u aplikaciju uvesti interaktivnost, bila ona u obliku neke animacije ili nekoj kombinaciji tutorijala. Uz to, ideja je objašnjavanje postupka prilagoditi i godinama korisnika kao i njihovoj razini znanja. Photomath je još uvijek besplatan, ali u kompaniji se razmišlja o monetizaciji naprednih mogućnosti, za koje Sobol najavljuje da će biti izuzetno korisne onima koji ih odluče platiti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap