Pretraga

Knjiga tjedna: Ako volite Italiju i zanima vas život djeteta profesora, Lažljivi život odraslih je za vas

A- A+

Lažljivi život odraslih. Barem jednom u djetinjstvu morali ste pomisliti da je svijet odraslih pun spletki i laži i da je bolje ostati dijete. Sjetimo se samo Lovca u žitu, Holdena koji je htio spriječiti djecu da uđu u ‘provaliju’ odraslih. Takvu priču donosi nam i Elena Ferrante u Lažljivom životu odraslih.

elena ferrante lažljivi život odraslih

Lažljivi život odraslih, Elena Ferrante | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr / Profil

Italija, Napulj, devedesete. Giovanna ulazi u pubertet, razdoblje u kojem se mijenjamo fizički, a sa sobom donosi i razna razmišljanja te probleme. No, ona se pita pretvara li se u svoje roditelje ili u tetu koju jedva poznaje. Knjiga tjedna je Lažljivi život odraslih Elene Ferrante.

Ako volite Italiju i zanima vas kako je biti dijete srednjoškolskih profesora, ova je knjiga svakako za vas. Saznajemo da Giovanna ne zna ništa o svojoj teti s kojom su njezini roditelji izgubili svaki kontakt, a fizički ona je sve više nalik na nju.

Izdvojeni citat iz knjige

Dvije godine prije nego što je otišao od kuće, otac je majci rekao da sam veoma ružna. Rečenicu je izgovorio ispod glasa, u stanu koji su moji roditelji kupili u Gornjem rajonu, navrh Ulice svetog Jakova Kapreškog odmah nakon vjenčanja. Sve se zaustavilo – prostor Napulja, modro svjetlo studene veljače, te riječi. Ja sam pak pobjegla odande, a i sada nastavljam bježati u ove retke koji mi žele iznjedriti priču, dok zapravo nisu ništa, ništa moje, ništa što je doista počelo ili je doista dokončalo: tek klupko za koje nitko, čak ni osoba koja u ovom času piše, ne zna sadrži li pravu pripovjednu nit ili je to tek zamršena, neiskupljiva bol.

– Lažljivi život odraslih, u sjajnom prijevodu Ane Badurine, fascinantna je, moćna priča o odrastanju, novo remek-djelo jedne od omiljenih i najhvaljenijih autorica svijeta, kažu izdavači, a The Telegraph opisuje ju kao suvremenu, važnu, istinitu.

Na temelju ove knjige snimana je i istoimena serija Netflixa. Kao što je to bilo i u slučaju knjige i filma S ljubavlju, Simon, knjiga je jednostavno bolja i dublja. Ali, serija nije loša jer prikazuje ljepote Italije koje svakako vrijedi pogledati. Za knjigu 5/5, a za seriju 3/5.

O autorici

Elena Ferrante zapravo je pseudonim iliti umjetničko ime za talijansku spisateljicu čiji identitet nije poznat. Postoje nagađanja, no ona nikada nisu potvrđena. Svoj prvi roman Mučna ljubav Ferrante je objavila 1992., a objavila je i djela Dani zaborava, Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju i Priča o izgubljenoj djevojčici. Intervjue daje rijetko i nikada uživo, kao ni telefonom. Za Guardian je rekla da je pisanje vrlo osobna aktivnost, da ona piše za sebe i da je puno njezinih djela ostalo u ladici.

Više iz serijala ‘Knjiga tjedna’:

Psihološki triler ‘Farma’ pročitat ćete u jednom dahu i ostati u šoku od obiteljskih tajni

Zamislite, pronađete ljubav koju ćete čuti i vidjeti samo jednom godišnje, ‘9. studenoga’

Roman ‘S ljubavlju, Simon’ inspirativan je, pun humora i bolji od filma

Knjiga tjedna: Malog princa svatko bi trebao pročitati barem jednom godišnje, izvor je inspiracije

Knjiga tjedna: Alkemičar se smatra šestom najčitanijom knjigom, ovo vas možda potakne da je pročitate

Knjiga tjedna: Ako studirate ili živite u Zagrebu, ‘Mirna ulica, drvored’ pravo je štivo za vas

Copy link
Powered by Social Snap