Pretraga

Novi načini varanja: Internetski alat pomoću umjetne inteligencije piše eseje i seminarske radove

A- A+

Oni koji često zalaze na Instagram Reels ili TikTok, zasigurno su primijetili videozapise o novom alatu koji bi trebao značajno ‘pomoći’ studentima oko pisanja eseja i seminarskih radova. Riječ je o alatu koji zapravo vješto potiče da se pravila oko pisanja akademskih tekstova zaobilaze, što u konačnici dovodi do toga da plagiranje postaje teško uočljivo.

Foto: Unsplash

Tehnologija i umjetna inteligencija napreduju brzinom munje, pa činjenica da postoji alat poput Speedwritea, zapravo ni ne čudi. Za one koji ne znaju, riječ je o alatu koji uveliko pomaže studentima u varanju i zaobilaženju pravila, što predstavlja veliki problem budući da je plagiranje ozbiljan akademski prekršaj za koji postoje sankcije.

Speedwrite vrlo je jednostavan za korištenje i sudeći prema komentarima korisnika, radi svoj posao poprilično dobro. Potrebno je samo kopirati tekst s Wikipedije ili pak neke druge internetske enciklopedije te ga zalijepiti u okvir na stranici.

Sveučilišta diljem svijeta znaju za ovakve alate

Nakon toga, klikom na ‘Predict’, Speedwrite će pomoću umjetne inteligencije generirati novi tekst koji će ‘proći’ na svakom alatu za detektiranje plagijata. Kako to izgleda u praksi, možete pogledati u priloženom videozapisu.

Zahvaljujući TikToku i Instagram Reelsu, Speedwrite je postao svjetski poznat, plasirajući se studentima kao brz i efikasan način za pisanje eseja. Toga su, nadalje, postala svjesna i svjetska sveučilišta, koja upozoravaju profesore na ovaj diskreditirajući način obavljanja studentskih obaveza.

Valja istaknuti da se za korištenje ovog alata prije svega mora platiti pretplata. Njegovo je testiranje u potpunosti besplatno, no za puno iskustvo korištenja potrebno je izdvojiti oko 15-ak dolara mjesečno. To je za naše studente vjerojatno dealbreaker, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da Speedwrite ne radi na hrvatskom jeziku.

@rnstrayspams

Ima use this a lott!!! #speedwrite

♬ babysantana yvngxchris get off the leash – yvngxchris

Alternativa je puno

No, budući da postoji puno alternativa Speedwriteu, moguće je pronaći i onu koja sasvim pristojno radi na hrvatskom. Kratkim pretraživanjem interneta, pronašli smo alat Smodin koji tekst može parafrazirati, provjeriti je li plagijat te ga čak prevesti na više jezika.

Screenshot: Smodin

Smodin nije zamišljen kao stranica za parafraziranje hrvatskih tekstova, pa su prijevodi opcija i odjeljaka na samoj stranici pomalo upitni, ali bez obzira na to, opet se može generirati tekst koji se, prema detektorima plagijata, neće prepoznati kao nevaljao.

Iako se zasad ne može ući u trag ovakvim alatima, sveučilišta polako, ali sigurno rade na tome da se radovi generirani umjetnom inteligencijom lakše prepoznaju te da se stane na kraj Speedwriteu i ostalim stranicama koje potiču i pomažu u plagiranju i kršenju akademskih pravila.

Copy link
Powered by Social Snap