Pretraga

Ovi neobični instrumenti koriste se za stvaranje jezivih zvukova u holivudskim filmovima

A- A+

Jezivi zvukovi iz horora i SF filmova porijeklo vuku iz začudnih instrumenata, koji osim s čudnim tonovima, iznenađuju i svojim izgledom. Neobični The Waterphone poslužio je za stvaranje atmosfere u trilogiji The Matrix, a zvuk Theremina iskoristio je režiser Tim Burton.

www.thomasbloch.net

Zvuk je jako važan element svakog filma pomoću kojeg se pojačava određena atmosfera. Vještim montiranjem muzike, kod gledatelja se mogu stvoriti osjećaji suosjećanja ili radosti, ali i napetosti, straha te neizvjesnosti. U našem članku pročitajte od kojih instrumenata potječu jezivi tonovi iz horora i SF filmova te u videima podijeljenim na darkhorseinstitue.com pogledajte kako na njima sviraju profesionalci.

Jezivi zvuk The Waterhponea pojavljuje se u poznatoj trilogiji The Matrix

Na ovom neobičnom instrumentu tonovi se mogu proizvesti lupkanjem batom za bubanj ili pak povlačenjem gudala po brončanim cijevima. The Waterphone je izumio Richard Waters 1973. godine, a svaki do sada napravljeni primjerak je izradio vlastitim rukama. Njegov jezivi zvuk može se čuti u poznatoj znanstvenofantastičnoj trilogiji The Matrix, SF filmu Aliens i američko-kineskoj akciji Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Neobične zvukove iz Ed Wooda proizvodi The Theremin

Još stariji instrument, koji se u filmovima najčešće koristi za zvukove duhova, izvanzemaljaca ili melodije koje prate scene potjere zove se The Theremin. Izumio ga je Leon Theremin dvadesetih godina prošlog stoljeća. Njegov izum je zainteresirao brojne skladatelje, a za stvaranje atmosfere ovaj neobični instrument iskoristio je i poznati režiser Tim Burton u svojem kultnom filmu Ed Wood.

Neobične zvukove Zvjezdanih ratova i Zvjezdanih staza proizvodi The Blaster Beam

Među ova unikatna glazbala uvrstit ćemo i The Blaster Beam. Ovaj kompleksan i pomalo bizaran instrument može biti dugačak od tri pa do pet metara. Sastoji se od brojnih aluminijskih i brončanih žica po kojima se svira sa metalnom cijevi i batom za bubnjanje ili nekim drugim sredstvima koja vam padnu na pamet. Proizvodi osebujan ton, a koristio se u epsko svemirskoj operi Ratovi zvijezda i filmskoj verziji serijala Zvjezdanih staza.

Ovi neobični instrumenti koriste se za stvaranje jezivih zvukova u holivudskim filmovima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap