Pretraga

Trend koji mnoge nije zaobišao: Jeste li i vi potencijal za postati ‘plant mom’?

A- A+

Među raznim trendovima o kojima posljednjih mjeseci čitamo se nalazi i ideja o ‘plant mom’. Kao što i sam naziv kaže, riječ je o osobama koje se posvećuju biljkama. Iako se u trendu spominje majka, jasno je da bilo tko s malo ljubavi prema zelenilu može biti plant mom. Pitanje je – imate li vi potencijala za biti plant mom?

foto: Pexels; Oleksandr Sapaiev

Nekada davno je bilo sasvim normalno imati balkone pune cvijeća i sobe pune raznih biljki. Onda je došlo neko moderno vrijeme kada se kupovalo plastično cvijeće, a zatim je i to izašlo iz mode. I sada, u skladu sa svim ostalim trendovima koji potiču povratak prirodi, vratile su se u naše domove i žive biljke.

Osim što biljke lijepo izgledaju, isto tako ih je i dobro imati u svojoj blizini zbog zdravlja. Za razliku od ljudi, one udišu CO2 i ispuštaju O2, pa su tako idealne za suživot s ljudima. Također, njihova prisutnost pomaže u održavanju koncentracije i općenito dobrom raspoloženju. I sve to bez da se uopće sjetite sreće koju doživite kada vidite da nešto raste pred vašim očima. Sve zbog vas.

Ipak, odlučiti se postati plant mom je nešto veća obaveza od toga da nonšalantno kupite neku biljku u obližnjem marketu. Ljudi su međusobno različiti i samim time je nemoguće očekivati da će se svi dobro snaći u ovoj ulozi, pa se naravno postavlja pitanje – jeste li vi spremni na ovaj izazov?

Izdvojeni članak

Nekoć prekrasno jezero smrdi po trulim jajima: Znanstvenici s Ruđera pojasnili zašto su pomrle životinje i biljke

Nećemo vas izrešetati s pitanjima kao da ste na kakvom kvizu, već ćemo vas potaknuti na razmišljanje o ovoj temi, držeći se tri bitne smjernice. Pa krenimo!

Znate li što kupujete?

Kada su u pitanju biljke, zaista je loša ideja odlučiti kupiti prvu biljku koju vidite, i to samo zato što vam se ona sviđa. Kućne biljke su zaista osjetljive i ne mogu sve preživjeti u istim uvjetima. I da, to zaista ide u tolike detalje da će nastati drama ako u sobi nema dovoljno sunčeve svjetlosti ili ako ju niste zalili tri puta dnevno po pola čaše.

Poznavajući sebe i svoje mogućnosti, ali isto tako i ambijent u koji dovodite biljku, istražite malo prije nego što obavite kupnju. Na svu sreću, danas možete u tek nekoliko klikova saznati sve što vas zanima, pa tako i ovo. Možda bi bila dobra ideja početi s nekom manje zahtjevnom opcijom?

Pripremite se na obavezu

S kojom god biljkom vi na kraju završili, jedno je sigurno – imate novu obavezu. I dok je biljka zaista daleko od brige koju donosi kućni ljubimac, i dalje je u pitanju briga. Ako ju morate svaki dan zalijevati, to znači da čak i kad vas nema doma, netko će morati brinuti o njoj. U jednom trenu će vjerojatno biti potrebno i presađivanje, kada ćete opet morati zasukati rukave.

Posebno je nezgodna situacija kada ste student koji praktički nema svoj dom nego živi na sedam različitih lokacija – tako će i vaša biljka živjeti na sedam adresa. Je li to izvedivo? Pa baš i ne. Zato dobro razmislite je li biljka zaista  za vas, odnosno jeste li trenutno u životnoj fazi koja vam dopušta da postanete plant mom.

Neuspjeh

Čak i ako ste uspjeli pronaći biljku koja je idealna za vas, pa čak joj i posvećujete dovoljno vremena i pažnje (one to osjete!), morate uvijek biti spremni na neuspjeh. Iako zvuči kao pretjerano dramatiziranje, zaista to nije slučaj. Jednom kada kupite biljku koja apsolutno svima uspijeva, no vama ne uspije – slijedi lagano tužan period.

Biljke su također žive i potrebno ih je održavati na životu, kako znate i kako umijete. I možete pročitati sve žive knjige i priručnike (morali biste ustvari), no istina je da su biljčice također nepredvidive. Možete se na glavu postaviti, no ako ne ide, onda ne ide. I bitno je biti spremni na taj neuspjeh…

Share via
Copy link
Powered by Social Snap