Pretraga

Već godinama ne silazi s popisa djela za maturu: Iako je poginuo s 46, njegovo ime danas zna svaki učenik

A- A+

‘Danas je mama umrla. Ili možda jučer, ne znam’, jedna je od najpoznatijih rečenica iz srednjoškolske lektire. Početak je to romana ‘Stranac’, čiji je autor Albert Camus. Već godinama ovo djelo ne silazi s popisa lektirnih djela, a iako je poginuo sa svega 46 godina, njegovo ime poznato je gotovo svakom učeniku. Albert Camus rođen je na današnji dan davne 1913. godine.

Albert Camus, screenshot: YouTube

Albert Camus rođen je 7. studenog 1913. godine. Još u mlađim danima imao je želju biti pisac, a unatoč siromašnom porijeklu, tu je želju uspio ostvariti upisavši nakon gimnazije studij na Sveučilištu u Alžiru.

Obožavao je nogomet

Izdvojeni članak

Da nije bilo tragične avionske nesreće, književnik s popisa lektire danas bi slavio 91. rođendan

Osim što je obožavao pisati i bavio se novinarstvom, volio je nogomet, a nakon što ga je jedan prijatelj upitao je li mu draži taj sport ili kazalište, odgovorio je: ‘Nogoment, nedvojbeno!’. Zbog toga je i postao golman reprezentacije svog sveučilišta, a za svoju igru često je dobivao komplimente. Bavljenje sportom naglo je morao prekinuti kada je u dobi od 17 godina obolio od tuberkuloze koja ga je prikovala za krevet na dulje vrijeme.

Camus je konačno diplomirao filozofiju 1936. godine, a iste godine osniva kazališnu družinu u kojoj piše i režira, ali i glumi. Bavio se i novinarstvom; pisao je za Alger Républicaine o političkoj situaciji u državi. List je kasnije ukinut.

Godine 1935. Camus se pridružuje Komunističkoj partiji Francuske, s ciljem, kako je rekao, borbe protiv nejednakosti između Europljana i ‘urođenika’ u Alžiru. Godinu kasnije uključio se u aktivnosti Alžirske narodne stranke. Bio je veliki pacifist i glasno se protivio korištenju atomske bombe i smrtnoj kazni.

‘Stranac’ i Nobelova nagrada

Izdvojeni članak

Albert Camus – Samo mi ne budi ‘Stranac’

Camusov književni opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije, a godine 1941. završio je svoj prvi roman ‘Stranac’. Roman je izdan godinu kasnije, 1942. i smatra se jednim od najznačajnijih romana francuske književnosti 20. stoljeća. Pisan je u prvom licu i prati život mladog francuskog službenika od trenutka smrti njegove majke do iščekivanja vlastite smrti. Upravo je ovaj roman najbolji primjer Camusove filozofije apsurda i egzistencijalizma, a kasnije je čak dva puta oživljen i na filmskom platnu. Riječ je o filmovima ‘Lo Straniero’, talijanskog redatelja Luchina Viscontija i turski film ‘Yazgı’, Zekija Demirkubuza.

‘Stranac’ je njegovo najpoznatije djelo, a osim tog romana napisao je još i romane ‘Kuga’, ‘Pad’, ‘Sretna smrt’ i ‘Prvi čovjek’, koji je objavljen posthumno. Poznata je i njegova novela ‘Progonstvo i kraljevstvo’, te eseji ‘Naličje i lice’ i ‘Pirovanje’, kao i drama ‘Opsadno stanje’.

Godine 1957., Camus je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a samo tri godine kasnije njegov je život naglo prekinut. Albert Camus poginuo je u 46. godini života, u automobilskoj nesreći. Da tragedija bude još veća, smatra se da se u tom automobilu uopće nije trebao nalaziti, jer je u džepu njegova kaputa pronađena neiskorištena karta za vlak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap