Pretraga

Život bez Google servisa: Može li se tako preživjeti?

A- A+

Danas je toliko teško zamisliti život bez moderne tehnologije, stvari koje uzimamo zdravo za gotovo. Od toga da bez mobitela se postavlja problem kako uopće postaviti budilicu (tko uopće još ima sat?) pa do toga da je život bez aplikacija poput YouTube-a, Gmail-a ili neizostavnih Google Maps-a, povratak u neko drugo stoljeće.

foto: Gilles Lambert za Unsplash

Tehnologija kojom se danas koristimo na dnevnoj razini i nosimo ju u džepu, je prije samo nekoliko godina bila teški science fiction, no danas to više nije slučaj. Danas smo u onom stadiju kada je teško zamisliti život bez te pomoći, i naravno svaka mogućnost straha od života bez toga nas plaši.

Izdvojeni članak

Nakon devet godina iščekivanja, Android uvodi korisnu novu funkciju: Evo kada će stići na vaš mobitel

Otkako je Trump postao predsjednikom SAD-a, jedan od glavnih stvari kojima se posvetio jest trgovački rat s Kinom. Sada vidimo da je krenuo u zabranu korištenja kineske aplikacije TikTok u Americi, no to nije prva stvar koju je napravio. Huawei, koji je jedan od vodećih proizvođača mobilnih telefona u svijetu, je dobio zabranu korištenja Google servisa.

Nedavno su izbacili novu seriju pametnih telefona, i to je prva koja dolazi bez Google servisa. Iako nude odlične hardware specifikacije (od odličnih kamera pa do jake radne memorije) po relativno povoljnim cijenama, mnogi korisnici se odlučuju za druge, slabije opcije koje dolaze s Google servisima.

Iako se o tome relativno puno pisalo kada je izašla P40 serija, ali i čim je najavljeno da će novi modeli Huawei-ja dolaziti bez Google servisa, no pisalo se o tome koristeći puno tehnoloških termina, pričajući o milijun različitih opcija kako ‘hakirati’ mobitel kako biste mogli skinuti zabranjene aplikacije. No, što kada bismo vam rekli da postoji i drugi način?

Ipak se može i bez!

Možda na prvi pogled djeluje kao da je život bez GMS-a nezamisliv, no jednom kada shvatite da možete nadomjestiti Google Play na legalan način, namjestiti da možete pristupiti svojem Gmail-u preko aplikacije koja nije Gmail i da postoji čak i bolja aplikacija od YouTube-a, onda je stvarno jasno da se sve može.

Poanta nije da vas nagovorimo da se odaberete koristiti mobitel koji nema Google servise, već da vam pokažemo da to ne mora biti presudan faktor pri odabiru mobitela. Nakon korištenja jednog od mobitela bez Google servisa više od dva mjeseca, možemo vam sa sigurnošću reći da ne morate brinuti oko toga da ćete biti zakinuti za išta.

Huawei nudi nekoliko službenih rješenja za problem postavljanja aplikacija do kojih inače dolazite putem Google Play-a, od onoga da pri prvom paljenju mobitela, možete ga povezati i sa starim mobitelom te koristeći Phone Clone  prenijeti sve aplikacije sa starog mobitela na novi. Google paket jedino nećete uspjeti prebaciti, a šanse su i da ćete izgubiti stare razgovore na aplikacijama koje sve pohranjuju na Google Disk, kao što je recimo WhatsApp.

AppGallery

Drugi način instaliranja aplikacija jest naravno koristeći službeni app store Huaweija, AppGallery. Iako dobar dio aplikacija fali, dobar dio ćete uspjeti pronaći ovdje. Bitnije aplikacije koje ne želite skidati s drugih mjesta, kao što je mobilno bankarstvo, ćete vrlo vjerojatno uspjeti ovdje pronaći.

Treća službena opcija jest korištenje aplikacije Petal Search, koja vam omogućuje da pronađete sigurnu aplikaciju koju možete instalirati na svoj uređaj bez straha od virusa. Pretražuje nekoliko različitih adresa te vam nudi više opcija.

No, ako vam i ove tri opcije nisu dovoljne, postoji još jedna, neslužbena, koja se možda najčešće i koristi. Radi se o app store-u APKPure, preko kojeg ručno preuzimate APK/XAPK datoteku, te ju zatim instalirate. Sve funkcionira kao i da je riječ o Google Play-u, s time da neke aplikacije hoće mrvicu zaštekati (možda će vam obavijesti kasniti)

Alternativne aplikacije

Što se tiče službenih aplikacija Google paketa, sve su zamjenjive. Google Maps možete pronaći i instalirati, mail račun možete postaviti u bilo kojoj aplikaciji, Opera je odlična zamjena za Chrome te YouTube Vanced jest besplatan YouTube Premium.

Ukratko, hoćete li morati malo više vremena provesti posvećujući se svojem mobitelu? Možda, ali ne nužno. Hoće li se to isplatiti? Apsolutno. Realno, Google paket često sadrži aplikacije koje biste najradije izbrisali, a ne možete. Na uređajima bez GMS-a, ne morate više brinuti oko toga.

Iako je na početku djelovalo kao da se radi o početku kraja za nove uređaje, ustvari se samo radi o novom početku, odnosno prvi kvalitetni Android telefoni koji pružaju veću slobodu svojim korisnicima. I ako smo se mi uspjeli snaći…Svi mogu!

Život bez Google servisa: Može li se tako preživjeti?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap