[ZADATAK DANA] Riješite matematički problem za 4. osnovne: Slični su zadaci i na maturi B razine

Iako se jednadžbe s jednom nepoznanicom uče tek u šestom razredu, učenici četvrtog razreda osnovne koji su ove godine sudjelovali na županijskom natjecanju iz matematike s njima su morali biti upoznati. Danas u rubrici Zadatak dana donosimo problem s tog nedavno održanog natjecanja iz matematike, a slični zadaci prethodnih godina pojavljivali su se na osnovnoj razini mature iz tog predmeta.

Foto: Pixabay

Naizgled ne previše kompliciran zadatak na županijskoj razini iz matematike zbog više toga nepoznatog nekima će djelovati kao paukova mreža – ako ga krenete rješavati pogrešnim redoslijedom gotovo sigurno ćete se zapetljati i nećete doći do pravog rješenja. Zadatak je na natjecanju za četvrti razred osnovne škole donosio 10 bodova, a glasi ovako:

U akciji pošumljavanja učenici 4. razreda posadili su 209 stabala. Posađeno je tri puta više hrastova nego breza, javora za 14 više nego hrastova, a topola onoliko kolika je polovina broja posađenih breza. Koliko je stabala svake vrste posađeno u toj akciji pošumljavanja?

Valja napomenuti kako su se slični zadaci prethodnih godina pojavljivali i na osnovnoj razini mature iz matematike pa je ovo dobra vježba za srednjoškolce koji se za nju pripremaju.

One comment

 1. Hrastova = 3 x breza, Javoran = 3xbreza + 14, Topola = breza/2, Breza = b

  3b + 3b + 14 + b/2 + b = 209 / x 2

  6b + 6b + 28 + b + 2b = 418

  15 b = 418 -28 = 390

  b = 390:15 = 26

  Posađeno je 78 hrastova, 92 javora, 13 topola i 26 breza = 209 stabala

Odgovori