Pretraga

Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u osnovnim i srednjim školama

A- A+

U škole ulazi Dnevnik Diane Budisavljević. Biografski je to film o hrabroj ženi i humanitarki koja je pomogla spasiti više od 10.000 djece iz koncentracijskih logora NDH. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost na ulaza filma u školski kurikulum, a nastavna jedinica predavat će se učenicima od 13 do 18 godina.

Kadar iz trailera za Dnevnik Diane Budisavljević
Foto: Youtube screenshot; hulahop films

Dnevnik Diane Budisavljević, nagrađivani biografski film o heroini koja je pomogla spasiti više od 10.000 djece iz koncentracijskih logora NDH, ulazi u školske kurikulume. Vijest je to koja dolazi nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za to dalo suglasnost.

Film će se prikazivati učenicima od 13 do 18 godina

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svoju odluku o uvrštavanju Dnevnika Diane Budisavljević u kurikulum za osnovne i srednje škole obrazlaže ciljem senzibiliziranja i skretanja pozornosti mladih na netoleranciju i diskriminaciju.

– Budući da je cilj uz pomoć edukativnih filmova skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, podupiremo uključenje filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u redovnu nastavu u skladu s kurikulumima predmetne nastave, njegovo prikazivanje učenicima od 13 do 18 godina starosti u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje u svijetu u kojem živi, navodi se u obrazloženju odluke o suglasnosti Ministarstva.

FILM OSVOJILO VIŠE OD 15 NAGRADA
Dnevnik Diane Budisavljević odnio je uvjerljivu pobjedu na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a do danas je osvojio više od 15 nagrada. Redateljica filma Dana Budisavljević nagrađena je Nagradom “Vladimir Nazor” što je najviše hrvatsko državno priznanje u području film. Prije godinu dana, u kino dvoranama regije film je pogledalo preko 70.000 ljudi, a na inicijativu nastavnika, u Hrvatskoj ga je u posljednjih godinu dana pogledalo i više od 5.000 učenika. Film je trenutno dostupan za gledanje na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum, a objema platformama možete naći na ovoj poveznici.

Izradili metodičku pripremu

Zanimljiv je i podatak da su stručnjaci iz Hulahop d.o.o., produkcijske firme iza Dnevnika Diane Budisavljević, pripremili radni materijal za nastavnike kao i metodičku pripremu nastavne jedinice koja se odnosi na prikazivanje filma. U radnim materijalima opisuju ciljeve, najavu teme, predlažu načine obrade novog gradiva, dok se u metodičkom priručniku detaljno razrađuju nastavni sati unutar jedinice, zajedno s ishodima učenja te strukturom artikulacije nastavnog materijala.

Oba dokumenta možete vidjeti ispod teksta. Ako vam se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [40.66 KB]

Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u osnovnim i srednjim školama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap