Pretraga

Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u osnovnim i srednjim školama

A- A+

U škole ulazi Dnevnik Diane Budisavljević. Biografski je to film o hrabroj ženi i humanitarki koja je pomogla spasiti više od 10.000 djece iz koncentracijskih logora NDH. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost na ulaza filma u školski kurikulum, a nastavna jedinica predavat će se učenicima od 13 do 18 godina.

Kadar iz trailera za Dnevnik Diane Budisavljević
Foto: Youtube screenshot; hulahop films

Dnevnik Diane Budisavljević, nagrađivani biografski film o heroini koja je pomogla spasiti više od 10.000 djece iz koncentracijskih logora NDH, ulazi u školske kurikulume. Vijest je to koja dolazi nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za to dalo suglasnost.

Film će se prikazivati učenicima od 13 do 18 godina

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svoju odluku o uvrštavanju Dnevnika Diane Budisavljević u kurikulum za osnovne i srednje škole obrazlaže ciljem senzibiliziranja i skretanja pozornosti mladih na netoleranciju i diskriminaciju.

– Budući da je cilj uz pomoć edukativnih filmova skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, podupiremo uključenje filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u redovnu nastavu u skladu s kurikulumima predmetne nastave, njegovo prikazivanje učenicima od 13 do 18 godina starosti u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje u svijetu u kojem živi, navodi se u obrazloženju odluke o suglasnosti Ministarstva.

FILM OSVOJILO VIŠE OD 15 NAGRADA
Dnevnik Diane Budisavljević odnio je uvjerljivu pobjedu na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a do danas je osvojio više od 15 nagrada. Redateljica filma Dana Budisavljević nagrađena je Nagradom “Vladimir Nazor” što je najviše hrvatsko državno priznanje u području film. Prije godinu dana, u kino dvoranama regije film je pogledalo preko 70.000 ljudi, a na inicijativu nastavnika, u Hrvatskoj ga je u posljednjih godinu dana pogledalo i više od 5.000 učenika. Film je trenutno dostupan za gledanje na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum, a objema platformama možete naći na ovoj poveznici.

Izradili metodičku pripremu

Zanimljiv je i podatak da su stručnjaci iz Hulahop d.o.o., produkcijske firme iza Dnevnika Diane Budisavljević, pripremili radni materijal za nastavnike kao i metodičku pripremu nastavne jedinice koja se odnosi na prikazivanje filma. U radnim materijalima opisuju ciljeve, najavu teme, predlažu načine obrade novog gradiva, dok se u metodičkom priručniku detaljno razrađuju nastavni sati unutar jedinice, zajedno s ishodima učenja te strukturom artikulacije nastavnog materijala.

Oba dokumenta možete vidjeti ispod teksta. Ako vam se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.83 MB]

Download [40.66 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap