Pretraga

Dođite na predavanje mlade znanstvenice o razlikama između MIT-a i FSB-a

A- A+

Što je najvažnije što MIT daje studentima, koje su sličnosti i razlike između MIT-ja i FSB-a i na slična takva pitanja odgovarat će u ponedjeljak mlada hrvatska znanstvenica Tea Žakula koja je studirala na oba. Predavanje će se održati u večernjim satima ponedjeljka na FER-u.

Foto: Screenshot; srednja.hr

Na jednoj od posljednjih relevantnijih ljestvica, među pet najboljih sveučilišta svijeta MIT našao se na 5. mjestu. Tek je na niskom 977. mjestu Sveučilište u Zagrebu. Ipak, mlada znanstvenica koja je studirala na oba, a danas i radi na zagrebačkom FSB-u, pokušat će usporediti studij na MIT-u i FSB-u i pritom odgovoriti na sljedeća pitanja: što je ono najvažnije što MIT daje studentima, što bi MIT mogao naučiti/preuzeti od FSB-a i RH, što nastavniku MIT posebno pruža, što je nastavniku najteže na MIT-u, koje prednosti ima student iz RH koji dolazi na MIT i slična.

Izdvojeni članak

Zaklada za znanost mladoj znanstvenici odbila projekt iz suludih razloga

Tea Žakula Hrvatska je znanstvenica koja je 2010. magistrirala na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT). Godine 2013. ondje je stekla doktorat. Tijekom studija, za svoja je postignuća dobila brojne nagrade. Boravila je na stručnoj praksi na sveučilištu Harvard University (Cambridge, SAD) te predavala na sveučilištu Northeastern University (Boston, SAD). Ipak, odlučila se vratiti u Hrvatsku, gdje je inicirala je ideju o osnivanju Laboratorija za energetsku učinkovitost pri FSB-u, s ciljem unapređenja kvalitete istraživanja i edukacije u području energetske učinkovitosti. Laboratorij od svog osnutka 2013. godine surađuje s brojnim domaćim i inozemnim institucijama na temama naprednog upravljanja u zgradama, sudjelovanja zgrada u sustavu pametnih mreža, računalnim simulacijama i energetskoj učinkovitosti. 

U fokus javnosti došla je nedavno, kada joj je iz nekoliko apsurdnih razloga, među kojima je i njena mlađa dob, Hrvatska zaklada za znanost odbila financirati inovativan znanstveni projekt. Više o tome možete pročitati ovdje. 

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 20. veljače 2017. godine, u 18.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.