Naši učenici napamet štrebaju datume, a ne znaju popuniti opću uplatnicu

Ekipa NoveTV zajedno s mladim poduzetnikom Ivanom Mrvošem, posjetila je osnovnu školu Don Lovre Katića u Solinu. Tamo su odlučili provjeriti koliko se osmaši sjećaju gradiva koje su učili nekoliko godina prije, ali i posjeduju li osnovna znanja financijske pismenosti kao što je popunjavanje opće uplatnice.

Screenshot: Dnevnik.hr/NovaTV

Ivan Mrvoš, mladi hrvatski poduzetnik i inovator zajedno je s ekipom NoveTV posjetio je svoju bivšu osnovnu školu Don Lovre Katića u Solinu. Ušli su u učionicu 7. razreda osnovne škole i to na sat Tehničke kulture. Iako je to već treća godina da uče ovaj predmet, neki učenici su imali poteškoća sa spajanjem običnog strujnog kruga.

Nema mesara do petrinjskih: Učenici tamošnje škole obučavaju se kroz jedinstven praktikum

Ne znaju spojiti jednostavni strujni krug i popuniti uplatnicu

Same učenike zbunilo je nekoliko žičica koje su našle pred njima, nije im bilo jasno koju bi žicu trebalo pripojiti na koju maticu, kako bi strujni krug bio dovršen. Nisu, kažu, sigurni kako će im ovo znanje jednoga dana biti od koristi.

– Nije važno samo poznavanje strujnih krugova, važniji je razvoj motorike. Dakle, da on nešto stvarno pokušavaju napraviti sa svojim rukama i da jednoga dana ne moraju zvati električara da im dođe promijeniti žarulju, kaže za NovuTV Ivan Mrvoš, izumitelj solarne klupe.

Međunarodni testovi provedeni i u našim školama pokazuju kako bi se naši učenici u stvarnim životnim situacijama vrlo teško snašli. Financijska je pismenost naših 15-godišnjaka ispodprosječna. Tako su novinari osmašima u ruke dali karticu s brojem računa na koji pomoću opće uplatnice treba uplatiti sto kuna. Učenici ne samo da nisu znali ispravno popuniti uplatnicu, već neki od njih nisu znali niti pronaći broj računa na kartici.

– S time se susrećemo čitav život, ako to ne naučimo sada, ne znam kada ćemo, rekla je za Dnevnik NoveTV učenica Leonarda.

Njena kolegica iz školskih klupa slaže se kako nigdje nisu naučili osnovne stvari koje će morati raditi u budućnosti.

– Ne znamo kako plaćati porez, ne znamo kako plaćati račune. Mi ništa od osnovnih stvari što trebamo znati za budućnost ne znamo, rekla je Lara za NovuTV.

Pokrenuli praktičnu nastavu kako bi hrvatske učenike kroz zabavu naučili koristiti znanje iz škole

Datume koje uče na povijesti učenici zaboravljaju nakon godinu dana

Međutim, ne znaju baš ni gradivo koje su učili u četvrtom razredu osnovne škole, a radi se o važnim datumima državnih praznika. Biljke životinje, godine povijesnih događanja uče se na predmetu prirode i društva.

– Te datume je teško naučiti, pa treba sve napamet naštrebati, rekao je školarac Nino.

Ivan Mrvoš slaže se kako se u nekim slučajevima radi o nepotrebnom učenju brojki napamet, jer se učenici ionako za godinu ili dvije neće sjećati većine datuma i godina koje su naučili na tom predmetu.

– Treba promijeniti pristup. Dakle, što više istraživačkog rada i što više problemske nastave, rekla je učiteljica Fani Vidović za Dnevnik NoveTV.

Odgovori