Pretraga

Pleternički kraj zavijen u crno, preminuo omiljeni nastavnik i akademski slikar: ‘Prerano si otišao’

A- A+

Pleterničkim krajem zavladala je tuga –  u 66. godini nakon kratke bolesti preminuo je akademski slikar i učitelj likovnog Milan Bajt. Najveći dio radnog vijeka proveo je u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici, ali predavao je i u školama u  Požegi, Kaptolu, Velikoj i Daruvaru. Kolege ga opisuju kao skromnu i samozatajnu osobu, unatoč velikom talentu i znanju koje je uvijek nesebično dijelio.

Milan Bajt

Milan Bajt | Foto: Facebook, Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije ‘Matko Peić’

Akademski slikar i umirovljeni profesor likovne kulture Milan Bajt, preminuo je nakon kratke bolesti u 66. godini života. Nakon završetka Škole primijenjenih umjetnosti i Likovne akademije u Zagrebu zaposlio se kao nastavnik likovnog. Dugi niz godina predavao je u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici, ali i u školama u Požegi, Kaptolu, Velikoj i Daruvaru.

‘Bio je pravi umjetnik kojeg nisu svi doživjeli kao takvog dok nisu vidjeli njegova djela’

Od profesora Bajta se na društvenim mrežama oprostila i Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije ‘Matko Peić’ čiji je dugogodišnji član.

– Milan je naš član od samih početaka djelovanja Udruge i tada je već pokazao svoju dobrodušnost čovjeka velikog talenta koji je bez zadrške davao savjete, učio i prenosio svoje znanje članovima koji još nisu bili sigurni u svoje slikarske poteze. Milan je bio pravi umjetnik kojeg nisu svi doživjeli kao takvog dok nisu vidjeli njegova umjetnička djela. Njegovu kvalitetu najviše su cijenili kolege slikari na likovnim kolonijama na koje su ga rado pozivali. Već pri samom potezu kistom moglo se vidjeti da je Milan profesionalac, objavila je ova Udruga na Facebooku.

Izdvojeni članak
Dubravko Čorić (u sredini) s maturantima

Zagrebačka škola zavijena u crno, preminuo dugogodišnji nastavnik: ‘O njemu i dandanas pričam’

Sugrađani za njega imaju samo riječi hvale

Bajt je u mirovinu otišao prošle godine, navode iz Udruge, bio je sretan što će se napokon u potpunosti moći posvetiti slikanju.

– Njegova djela krase mnoge domove i javne ustanove, sudjelovao je na našim zajedničkim izložbama, ravnopravno sa slikarima amaterima i tu još jednom pokazao svoju veličinu. Na žalost, u ovih devet godina postojanja Udruge nismo doživjeli njegovu samostalnu izložbu. Dragom Milanu, hvala na njegovoj nesebičnosti i vremenu koje je odvojio za rad naše Udruge i velika žal za njegovim preranim odlaskom, jer toliko je još mogao uživati u slikanju a i mi zajedno s njim, napisali su iz Udruge.

Brojne građane Pleternice potresla je ova vijest.

– Dragi naš Milane, prerano si otišao. Ostat ćeš mi u sjećanju kao dobar čovjek, jednostavan, nasmijan, uvijek ljubazan i spreman pomoći nama koji učimo slikati. Dragi prijatelju nedostajat ćeš mi. Kada se nebo bojama oslika, uvijek ću se sjetili tebe, tvojih slika, i tvoga osmjeha, jedna je u nizu oproštajnih poruka.

Copy link
Powered by Social Snap