Pretraga

Pojedine škole učenicima dale ‘jesenske mini praznike’: Oduševljeni srednjoškolci otkrili nam kako će ih iskoristiti

A- A+

Umorni saborski zastupnici ove su si godine odlučili uzeti dvotjedne jesenske praznike, taman između dvomjesečnih ljetnih i jednomjesečnih zimskih. Daleko kraće jesenske ‘mini praznike’ dobio je pak dio hrvatski učenika. Naime, pojedine su škole odlučile spojiti sutrašnji blagdan Svih Svetih i vikend pa će njihovi đaci u pauzi od škole uživati puna četiri dana.

Foto: pixabay

Dio srednjoškolaca iznenadila je vijest kako tipično hrvatsko ‘spajanje’ praznika i vikenda nije zaobišlo ni njihovu školu. Drugi dio to već zna od početka školske godine. No. objema skupinama đaka jedno je zajedničko – jesenskim ‘mini praznicima’ su oduševljeni. Nekolicina njih iz raznih krajeva Hrvatske otkrila nam je kako ih planira provesti.

Aja, XVI. gimnazija Zagreb

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2018./2019.

Naravno, bili smo sretni kad smo doznali, ali nekako smo već računali na to i očekivali produljeni vikend. Valjda navika. Ja se naravno osjećam odlično i tako mi treba mala pauza. Ovaj produljeni vikend ću ići doma jer u Zagrebu budem u učeničkom domu, s toga se još više veselim. Mislim da nećemo morati nadoknađivati,barem kako glasine kruže,a sve i da budemo to će biti jedna subota puna gunđanja…

A što se tiče toga da neke škole moraju raditi, a druge ne, pa to je čista glupost po meni. Zašto jednostavno svi mi ne bismo mogli uživati u produljenom vikendu i iskoristiti ga što bolje?! Ali mislim da smo svi već naviknuti na nepravdu, pa i oko produljenih vikenda.

Lucija, II. gimnazija Split

Logično, svi smo bili zadovoljni kad smo čuli da će biti produljenog vikenda. Iskoristit ću to najbolje. Kako mi je i mlađem bratu spojeno, možda odemo svi skupa kod bake i dide, ići ću na groblje za Sve Svete, otići ću sigurno negdje s prijateljima i učit ću. Ne vjerujem da ćemo nadoknađivati jer nikad nismo morali.

Mislim da je preglupo što je nekim školama skraćeno, a nekima ne jer to stvarno nema smisla, trebao bi biti svima.

Nikolina, Gimnazija Vukovar

Izdvojeni članak

Zimski će odmor trajati više od tri tjedna, iako su sve glasnije ideje o uvođenju jesenskih praznika

Svi smo se nadali produljenom vikendu i kad smo saznali smo bili presretni. Četiri dana bez nastave nikad nije na odmet. Meni ti produljeni i vikendi uvijek dobro dođu jer tada se stigne sve naučiti, a i odmoriti, neki normalan tempo bude u biti. Osobno, ja ću se baviti pripremama za maturu, lektirama, učenjem za ispite i kavama s prijateljima. Mislim da ćemo nadoknađivati samo one predmete koje imamo samo ta dva dana, kao primjerice Hrvatski u mom slučaju, u ta dva dana imamo tri sata Hrvatskog. Ostalo mislim da će profesori malo požuriti jer se ne ide ni njima subotom u školu.

Mislim da bi bilo u redu da sve škole dobiju ta četiri dana, mislim da neki ni ne shvaćaju koliko to koristi donosi, a lišavaju nas toga.

Marija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Mislim da jest fer što neke škole imaju produljeni vikend, a druge ne. To ovisi o školi, mi si ga možemo priuštiti, a neke druge škole možda ne mogu. Još na početku školske godine obaviješteni smo koji su nam vikendi produljeni. Osobno jako volim kad imamo produljene vikende jer onda imamo dovoljno vremena i za sve obaveze i za odmor. Ovaj ću iskoristiti za učenje kao i obično, ali i da se dobro odmorim.

Mislim da nećemo morati nadoknađivati sate, pošto smo gimnazijalci pa brzo shvaćamo gradivo.

Lucija, Hotelijersko-ugostiteljska škola Zagreb

Izdvojeni članak

Doznajte što o ideji oko uvođenja jesenskih praznika kažu iz Ministarstva, kao i kako na nju reagiraju učenici

Kad smo saznali da se praznik spaja s vikendom, bili smo presretni, i oduševljeni – tko ne voli produljeni vikend? Na žalost, već prošlu subotu morali smo to nadoknaditi. Mali problem je bio što nas je većina bila na izlasku u petak, a na nadoknadu je valjalo doći već u 8 ujutro.

Nije baš pošteno što neke škole spajaju, a neke ne. Ali opet, ima i onih koje spajaju, a uopće nisu odrađivale nadoknadu.

Antonio, Srednja škola Glina

Kada smo saznali za prodljeni vikend bili smo jako sretni i uzbuđeni. Produljeni vikend ću iskoristiti za druženje s obitelji i prijateljima. Koliko znamo, nećemo morati nadoknađivati ništa jer je škola jako dobro organizirana. Mislim da nije fer što neke škole spajaju, a neke ne, smatram da bi svi trebali spajati.

________________________________________________________________________________________

Nisu svi bili ovakve sreće

Spajanja vikenda i blagdana Svih Svetih nema u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji jer učenici nastavu imaju i subotom. Razočarani anonimac javio nam se i iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, gdje ovih dana također nema spajanja.

– U našoj školi pisali smo peticiju koju je potpisalo dosta ljudi. Ipak, od početka smo znali da neće biti ništa od tog produljenog vikenda, jer bi kao gimnazija trebala biti primjer drugim školama. Koliko sam čuo, u strukovnim školama dobili su spojeno, kaže nam Vinkovčanin.

Peticija u vinkovačkoj Gimnaziji |Fotografija čitatelja

 

Copy link
Powered by Social Snap