Pretraga

Zbog neispunjenog dogovora oko plaća, tisuće nastavnika tuži škole: Uskoro kreću rasprave

A- A+

Preko tri tisuće članova Sindikata Preporod podiglo je tužbu zbog neisplate dijela osnovice plaća. Povećanje osnovice je u 2009. odgođeno zbog recesije, a trebalo se dogoditi kada je rast BDP-a na međugodišnjoj razini dosegao dva ili više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja. Do toga je došlo 2015., ali država tada osnovicu nije povećala.

Prosvjed nastavnika 25. 11. 2019.| foto: srednja.hr

U 2006. godini sindikati javnih i državnih službi, među kojima i nastavnički, sklopili su sporazum s Vladom kojim je utvrđeno kako će im narednom u trogodišnjem razdoblju plaća rasti za šest posto, odnosno po dva posto u 2006., 2007. i 2008. Ta je odluka zbog recesije odgođena. U 2009. sklopljen je dodatak kojim je povećanje osnovice suspendirano sve dok rast BDP-a na međugodišnjoj razini ne dosegne dva ili više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja. Taj je uvjet zadovoljen 2015., no država se nije držala svoje strane dogovora i osnovica nije povećana.

Preporod: Pokrenute 3.123 tužbe

Zaposlenici škola zato, a radi neisplaćenog dijela osnovice za plaće od kraja 2015. do početka 2017., masovno tuže državu. Sindikat Preporod otkrio je da je čak trećina njihovih članova podigla tužbe, a posljednje su predane ovih dana.

– Završio je drugi val naše akcije pokretanja sudskih sporova zbog isplate plaće prema smanjenoj osnovici u 2016. godini. Sve su naše tužbe, njih ukupno 874 predane odvjetničkim uredima i ovih će se dana one naći na sudovima. Ponovno, kao i u prvom valu kada smo predali 2.249 tužbi, povjerenice i povjerenici odradili su ogroman posao. Pokrenuto je ukupno 3.123 tužbi Iako su tužbe pokrenute za otprilike 1/3 članstva, ozbiljan je angažman, kako u pojašnjavanju suštine samoga spora tako i u prikupljanju opsežne dokumentacije, uključivala u sebe ova naša akcija, priopćeno je iz Sindikata Preporod.

Izdvojeni članak

Poznat datum isplate plaća u školama za siječanj 2021., osnovica je uvećana

Uskoro kreću prve rasprave

Ističu i da će članstvo redovito informirati o tijeku sudskih sporova sve dok i posljednji ne bude završen.

– Prve rasprave u ovim našim sporovima krenut će naskoro. U ovom trenutku ne možemo predvidjeti dinamiku ni krajnji rok odvijanja sporova. S naše strane učinit će se sve, surađujući i koordinirano djelujući s osam odvjetničkih ureda koji zastupaju naše članove na sudu u ovim sporovima, kako bismo što prije ovu ‘priču’ priveli kraju, istaknuli su u Sindikatu Preporod, čije su prijašnje tužbe imale pozitivan ishod za zaposlenike škola.

U priopćenju pišu i kako je, kada je u pitanju sudjelovanje članova u ovoj akciji, odaziv bio manji od očekivanog, ali da su ipak zadovoljni.

– Zadovoljni zbog uspostave otvorene komunikacije s članovima oko svih činjenica povezanih s ovim tužbama, zbog suradnje koja je uspostavljena s gotovo svim ravnateljima, tajnicima i računovođama, zbog toga što je akcija bila dostupna i našim umirovljenicima, zbog zdušnog sudjelovanja u ovoj akciji ogromnog dijela povjerenica i povjerenika, zaključuju iz Preporoda.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap