Pretraga

Dio studentskih organizacija Filozofskog fakulteta organizira prosvjed ‘Sveučilište mora bolje’

A- A+

Dio studentskih organizacija Filozofskog fakulteta, uz pomoć dijela profesora istog fakulteta organizira prosvjed pod nazivom ‘Sveučilište mora bolje’. Prosvjed će se održati u četvrtak, 22. veljače na Trgu Republike Hrvatske u 17 sati, dan uoči izbora za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Dio studenata i profesora Filozofskog fakulteta 22. veljače u 17 sati na Trgu Republike Hrvatske organizira prosvjed pod nazivom ‘Sveučilište mora bolje’. Prosvjed se održava dan uoči izbora za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Službeni organizator prosvjeda jest Sveučilišna platforma koja, kako joj stoji u opisu na Facebooku, okuplja studentske organizacije Filozofskog fakulteta te je nastala kao reakcija na trenutno stanje na Sveučilištu u Zagrebu. Do sinoć su u Sveučilišnoj platformi bili i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti (KSFPZG) te pet studentskih udruga s Hrvatskih studija okupljenih u inicijativu Studenti govore. KSFPZG i Studenti govore sinoć su istupili iz Sveučilišne platforme.

Screenshot: FB Sveučilišna platforma

Poziv na prosvjed dijela studentskih organizacija Filozofskog fakulteta prenosimo u cijelosti:

“Dana 23. veljače Senat će izabrati novog rektora Sveučilišta u Zagrebu. U tim izborima pravo glasa nemaju ni građani niti većina profesora i studenata Sveučilišta, iako ih se oni itekako tiču. Tog će dana nekoliko desetaka senatora odabrati smjer kojim će se Sveučilište kretati iduće četiri godine; smjer koji može značiti ili poboljšanje kvalitete Sveučilišta ili njegovo daljnje propadanje.

U državi koju svakodnevno izjedaju korupcijske i klijentelističke afere, sukobi interesa i opća netransparentnost, takvo stanje stvari odražava se i u visokom obrazovanju. U četverogodišnjem mandatu sadašnjeg rektora Damira Borasa nagledali smo se i naslušali takvih afera: od represije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe ne samo protiv medija koji su se usudili kritizirati njegove postupke, već i protiv vlastitog studenta, do dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima i ucjenjivanja radnim mjestima – sve je to rezultiralo apsolutnim srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu. Kakav je to rektor koji dopušta otpuštanje profesora koji se usude progovoriti o plagijatima visokih državnih dužnosnika? Kakav je to rektor koji tuži vlastite studente? Kakav je to rektor koji bez ikakve kontrole troši javna novčana sredstva da bi osigurao vlastitu poziciju moći? Kakav je to rektor koji svoje nezakonite postupke opravdava autonomijom Sveučilišta istom onom autonomijom koja bi trebala biti primjer demokratskog upravljanja i odlučivanja u društvu?

Iako pravo glasa u izborima nemamo, neka se naš glas čuje. Za dobrobit i bolju budućnost naše djece i svih nas izađimo na ovaj prosvjed i pokažimo da ne želimo da Sveučilištem koje mi financiramo još četiri godine vlada korupcija i klijentelizam. Izađimo i pokažimo da Sveučilište ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, nego da ono pripada svima nama. Izađimo i poručimo da Sveučilište mora bolje!”

Detalje o prosvjedu možete pronaći na Facebook eventu.

Dio studentskih organizacija Filozofskog fakulteta organizira prosvjed ‘Sveučilište mora bolje’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap