Pretraga

Evo kako brucoši mogu razviti disciplinu

A- A+

Mnogi od vas na fakultet kreću s velikom očekivanjima, pogotovo ako ste u srednjoj školi bili među najboljima. Ipak, fakultet nije niti sličan srednjoj školi. Količina rada za koji ste u srednjoj dobivali ‘peticu’, ovdje će vam priskrbiti tek ‘trojku’, ako imate sreće. Kako biste imali uspjeha na faksu, ključna je disciplina.

Disciplina-neki je nauče u sasvim ranoj dobi, dok se drugi trebaju izvježbati kako bi je postigli. Ovisno o sposobnostima snalaženja, u srednjoj školi se bez nje još i možete izvući s prilično dobrim rezultatima, no na fakultetu se možete pozdraviti s tom praksom. Ukoliko želite održavati kakve takve rezultate, morat ćete se disciplinirati. Hack College donosi savjete kako u tome uspjeti.

Izdvojeni članak

Evo kako rasturiti prvu godinu faksa

Idite korak po korak

Ne razmišljajte o tome da morate proći toliko i toliko ispita i sakupiti određeni broj ECTS-a da biste upisali drugu godinu i slično. Ne računajte u glavi koji biste prosjek mogli postići, već se umjesto tih stvari fokusirajte na zadatke jedan po jedan. Na primjer, na seminar kojeg morate odraditi, prvi kolokvij, pa sve ono što ide po redu. Tako ćete polako rješavati stvari bez previše stresa.

Hitnost vs. važnost

Studenti i profesionalci mogu puno dobiti iz korištenja hitnost vs. važnost matrice, koja vam pomaže da shvatite koje stvari morate napraviti što prije, a koje morate apsolutno riješiti, ali s kojima možete pričekati. Napravite popis svega što planirati napraviti u jednom danu ili tjednu, te kategorizirajte zadatke u hitne, ili važne. Zatim napravite pravilan raspored uzimajući to u obzir.

Pamtite bitne datume

Za ovo su vam potrebne samo dvije stvari-zidni raspored i podsjetnik. Zapišite sve važne datume kolokvija i ispita, te rokova za određene zadatke na zidni kalendar. Zatim zapišite i predavanja, a najbitnije stvari unesite u podsjetnik, kakav god imate. Nakon toga ćete imati puno bolji uvid u to koliko zapravo imate vremena, a rokovi se neće samo tako ‘prišuljati’ ukoliko ste ih uvijek svjesni.

Izdvojeni članak

Stvari koje ćete učiniti prvog semestra fakulteta i nikada više

Ne budite uvijek u domu

Idealno bi bilo kad bi studentski domovi imali mirna mjesta učenje, no to jednostavno nije tako. Kada ste stalno u domu, u napasti ste da odustanete od rasporeda i svo vrijeme provedete družeći se s ljudima. Ukoliko vas čeka puno posla, pametnije se prošetati do knjižnice gdje biste trebali imati mira.

Ostavite vremena za uživanje

Samo zato što ste odlučili biti veoma motivirani i disciplinirani, ne znači da ne trebate ostaviti mjesta za zabavu. Pobrinite se da si to osigurate, u suprotnom ćete samo pregorjeti od stresa i pritiska kojeg ste si nabili. Kako god na početku sve izgledalo, tijekom studiranja postoji više slobodnog vremena nego što ljudi misle.