Pretraga

FER izabrao novog dekana, na dužnost stupa od jeseni: Imao je samo jednog protukandidata

A- A+

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva potkraj prošloga tjedna održani su izbori za dekana. Novi dekan je Vedran Bilas koji dužnost preuzima s početkom iduće akademske godine te će mu mandat trajati dvije godine.

Vedran Bilas novi je dekan FER-a| foto: Fakultet elektrotehnike i računarstva

S Fakulteta elektrotehnike i računarstva priopćeno je kako je na prošlotjednoj sjednici Fakultetskog vijeća odabran novi dekan tog fakulteta. Tu dužnost od jeseni preuzima Vedran Bilas, a odabran je za mandatno razdoblje kroz dvije akademske godine, 2022./2023. i 2023./2024.

Imao je jednog protukandidata

Bilas je 28. po redu dekan FER-a, a kako se navodi u priopćenju tog fakulteta, od ukupno 236 prisutnih članova Vijeća, u drugom krugu glasovanja Bilas je dobio podršku većine članova. Protukandidat na izborima bio je Marko Delimar.

– Uz punu podršku za nadolazeće mandatno razdoblje, čestitamo novoizabranom dekanu FER-a profesoru Vedranu Bilasu, stoji u obavijesti faksa.

U istoj obavijesti piše kako je moto programa profesora Bilasa bio ‘FER 2024. – uspješna zajednica zadovoljnih nastavnika i studenata na obnovljenom Fakultetu’.

– Vedran Bilas redoviti je profesor u trajnom zvanju Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od 2000. godine vodi istraživačku grupu Laboratorij za inteligentne senzorske sustave. Njegov nastavni, istraživački, inovacijski i profesionalni rad je u području elektroničkih sustava, umreženih senzora i tehnološkog poduzetništva, piše u priopćenju FER-a.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ovo je legendarno: Omiljeni profesor s FER-a snimio rap pjesmu za predavanje

Tko je novi dekan?

Dalje navode da je objavio 30 radova u časopisima i čak 107 radova na međunarodnim skupovima, dok prema Google Scholaru ima 1.455 citata s h-indeksom 19.

– Vodio je nacionalne istraživačke i razvojne projekte. Bio je voditelj radnog paketa i suradnik na projektima EU programa FP7 i COST. Vodio je međunarodni projekt financiran od Swiss National Science Fundation te od zaklade Sir Boby Charlton Foundation. Vodio je više razvojnih projekata u suradnji s poduzećima iz Hrvatske i inozemstva. Istraživač je Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave. Vanjski je član povjerenstava za ocjenu doktorskih disertacija na Tampere University, University of Manchester, University of Bologna. Bio je mentor preko 100 diplomskih i završnih radova, tri magistarska rada i pet doktorskih disertacija. Sedam studenskih projekata koje je vodio nagrađeno je Rektorovom nagradom. Počasni je član studentske udruge Board of European Students of Technology – BEST Zagreb od 2004. godine, priopćeno je s FER-a.

Bikas je bio i predstojnik Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija od listopada 2018. do listopada 2020. godine, te član Upravnog odbora hrvatskog klastera konkurentnosti ICT sektora ispred istraživačke zajednice. Uz to, dobitnik nagrade Hrvatske sekcije IEEE za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju 2011. godine, zaključak je FER-ovog priopćenja.

Podsjetimo, trenutni dekan FER-a do nove akademske godine je Gordan Gledec, kojemu istječe drugi uzastopni mandat na čelu tog fakulteta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap