Pretraga

Ispred kipa s kojeg se nedavno vijorila crvena zastava, studenti Filozofskog odali počast vukovarskim žrtvama

A- A+

Jedna od najvećih i najkrvavijih bitki u Domovinskom ratu vođena je u Vukovaru, a točno 26 godina prošlo je od pada grada u ruke Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga. Opsada grada trajala je punih 87 dana, a završila je strašnim razaranjima, progonima stanovništva i velikom brojem smrtno stradalih. Počast žrtvama jučer je odao dio studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na poziv inicijative ProBUDImo Filozofski.

Ovih dana u Hrvatskoj se obilježava završetak okupacije Vukovara, a na simboličan način, počast žrtvama jučer je ispred spomenika Silviju Strahimiru Kranjčeviću odao i dio studenata Filozofskog u Zagrebu. Kratki program pod nazivom ‘Sjećanje na žrtve pada Vukovara’ organizirala je na parkiralištu ispred zgrade Fakulteta inicijativa ProBUDImo Filozofski.

Inače, na tom istom mjestu sa spomenika S. S. Kranjčeviću, 7. studenog vijorila se crvena zastava, a na pročelju zgrade osvanuo je transparent s natpisom ‘Proleteri svih zemalja, ujedinite se’. Na taj način Studentski zbor obilježio je 100. obljetnicu Oktobarske revolucije, a kasnije je zbog postavljanja tih simbola ispred Fakulteta u dva navrata došlo i do fizičkog sukoba.

Podsjećamo, upravo se spomenuta inicijativa ProBudimo Filozofski, pobunila protiv čina obilježavanja obljetnice Oktobarske revolucije. Izrazili su pritom ogorčenje, kako su tada kazali, što Studentski zbor ‘simbolički obilježava obljetnice diktatorskih režima’. Više o tome pročitajte ovdje.