Pretraga

Je li Fuchs to konačno priznao da Ministarstvo ne može ništa rektoru? Čini se da jest

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na sjednici Odbora ponovio je stvari koje govori i piše već neko vrijeme. Istovremeno, ni jednom jedinom riječju nije se osvrnuo na činjenicu da se rektor Damir Boras nije pojavio na sjednici na kojoj se razgovaralo upravo o njegovoj odgovornosti.

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Tek jedna u nizu poruka uprave zagrebačkog sveučilišta da će se nastaviti ponašati kao država u državi je i nepojavljivanje rektora Damira Borasa na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje. Na sjednici na kojoj je, kako se to od njega očekivalo, trebao odgovoriti na dosta škakljivih pitanja o načinu upravljanja najvećim hrvatskim sveučilištem. Toj je sjednici nazočio i osobno resorni ministar Radovan Fuchs te, sada već tradicionalno, ponovio istu mantru.

Ministar vam hoće reći da ne može ništa

Na jučerašnjoj je sjednici, nakon što je o tome već govorilo više ljudi, slavodobitno istaknuo kako autonomija podrazumijeva odgovornost. Nakon toga pojasnio je sve korake koje je Ministarstvo poduzelo kako bi pokušalo regulirati situaciju na zagrebačkom sveučilištu: od sazivanja Savjeta preko inspekcije i uskrate plaća onima koji su nezakonito u radnom odnosu pa sve do mogućnosti upravnog nadzora. Preciznije, onog nadzora koji mogu pokrenuti, ali ga nikako ne mogu dovršiti jer se odazvati mora upravo Boras nad kojim se vrši nadzor, a Ministarstvo nema mehanizme kojim bi ga natjerali da se javi.

I tako u krug već od 2017., sada već druga čelna osoba resora ponavlja istu stvar; država, zapravo, ne može ništa rektoru Borasu. I ne samo njemu, već nijednom rektoru naših ukupno devet javnih sveučilišta. Pitanje je samo koliko će se koji u inat oglušiti na pristojne apele i pozive. Pristojne jer se jučer, među inim istaknutim problemima s upravom zagrebačkog sveučilišta, Fuchs ni jednom jedinom riječju nije kritički osvrnuo na činjenicu da rektor nije došao na važnu sjednicu. Na sjednicu, ponovimo još jednom, na kojoj se raspravljalo o njegovoj odgovornosti.

‘Nemali broj puta kršili su se propisi’

Većinu onoga što je ministar Fuchs ispričao na sjednici, ako ne i sve, članovi Odbora mogli su doznati iz dopisa MZO-a koji je pridružen materijalima za sjednicu. Taj je dopis, dosta znakovito, tek jedan dokument s kronologijom aktivnosti vezanih uz zagrebačko sveučilište, a ne potpisuje ga – baš nitko. Na tu se činjenicu, kao i neke druge osvrnuo Damir Bakić, član Odbora i saborski zastupnik platforme MOŽEMO.

Izdvojeni članak
damir boras odbor za obrazovanje

Ovo je 6 ključnih točaka rasprave saborskog odbora o Borasovoj odgovornosti: On se, podsjetimo, nije pojavio

“Materijal je došao bez zaglavlja, datuma i potpisa. Možda da ponovim: dokument iz Ministarstva dostavljen je Saboru bez potpisa. Možda da opet ponovim: ministar je sjednici prisustvovao, porijeklo dokumenta nije demantirao, pa ipak, iako upozoren, nije smatrao potrebnim objasniti kako je moguće da ikoji dokument iz Ministarstva izađe, da Ministarstvo iza njega stoji, ali bez potpisa”, istaknuo je Bakić na društvenim mrežama.

Možda se, nagađa Bakić, potpis nije našao na tom dokumentu upravo iz razloga što u njemu Ministarstvo priznaje da nema mehanizme kojima može upravni nadzor dovesti do kraja. Preciznije, da nemaju kako sankcionirati zagrebačko sveučilište ako se ono ogluši o zahtjeve za očitovanjem.

“Svi znamo, Sabor zna, Ministarstvo, Senat, javnost zna da je nemali broj puta Sveučilište kršilo propise. Na primjer, da od travnja 2020. otkad je na snazi zabrana zapošljavanja, odnosno zapošljavanje samo uz suglasnost Ministarstva) Sveučilište za radna mjesta na Rektoratu niti jednom nije zatražilo suglasnost. Na taj su način, tijekom koronakrize, bez suglasnosti, na Rektoratu zaposlili 11 ljudi. Ako vi niste znali, Ministarstvo jest. Niti ovaj podatak ministar i državni tajnik nisu demantirali”, dodao je Bakić.

‘Sveučilište, oprosti, tako sada stoje stvari’

Ono što plijeni pažnju, dalje piše Bakić, je to što se među članovima Odbora jučer oko toga nitko nije “sekirao”. Ministar je odslušao i nije se osvrtao na to, osim ponavljanja da će se donijeti novi zakon u kojemu će pokušati riješiti sve probleme koji nastaju oko regulacije instituta upravnog nadzora.

“Svim pokušajima ostvarenja stvarne akademske autonomije u redovima Senata poručeno je da sljedeći puta u ukazivanju na nezakonitosti ne računaju na nas. Jer ministar se neće potpisati i izvještaje nećemo dobiti. Jer rektor i predsjednik Savjeta imaju važnijih obaveza od izvještavanja osnivača. Jer zakoni Republike Hrvatske su neupotrebljivi i nećemo se njima zamarati. Sveučilište, oprosti. To je samo da znaš, tako sada stoje stvari”, zaključio je Bakić.

Pitali smo ministra za komentar

Tijekom jučerašnje sjednice Odbora, kada je postalo izvjesno da se zagrebački rektor neće pojaviti, poslali smo upit ministru Fuchsu. Od njega osobno tražili smo da prokomentira nepojavljivanje rektora Borasa. U prvom redu, pitali smo ministra smatra li to primjerenim; u drugom redu, kako brojna pitanja bez rektora nisu mogla biti odgovorena, zanimalo nas je planira li se ministar sastati s rektorom.

Odgovor na taj upit dobili smo dok je sjednica još trajala. Iz Ministarstva su samo kratko poručili da nisu oni ti koji su sazvali sjednicu, niti birali tko će na nju doći pa nas uputili da se obratimo Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

Je li Fuchs to konačno priznao da Ministarstvo ne može ništa rektoru? Čini se da jest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap