Pretraga

Jedan od najvećih živućih filozofa podržao studente Hrvatskih studija

Studenti Hrvatskih studija ne odustaju od blokade, sve dok Senat i službeno ne prihvati prijedlog o vraćanju upisne kvote za studij filozofije na 15 studenata. Današnja blokada protekla je uz pjesmu, a podrška odjelu filozofije stigla je i od strane jednog od najpoznatijih živućih filozofa Daniela Dennetta.

Foto: srednja.hr

Iako je Rektorski kolegij još jučer donio prijedlog o vraćanju 15 upisnih mjesta za filozofiju na Hrvatskom studijima, a Znanstveno-nastavno vijeće taj prijedlog prihvatilo, studenti s blokadom studija ne posustaju sve dok ta odluka ne postane službeno potvrđena na sljedećoj sjednici Senata. Među studentima koji sudjeluju u blokadi i danas se najviše raspravljalo o mailu koji je Agencija za znanost i visoko obrazovanje slala maturantima, a čijem sadržaju stoji kako je kvota studij filozofije pri HS-u nula, pa se sukladno tomu miče s popisa fakulteta koje maturanti dogodine mogu upisati.

Objašnjenje tog postupka studenti su zatražili i od same agencije, koja im je kazala kako je u njihov Središnji ured dostavljena odluka Senata o nultoj kvoti. Ipak, danas su kažu zaprimili novu obavijest Središnjeg ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

– Dana 28. ožujka 2017. godine, Agencija za znanost i visoko obrazovanje zaprimila je obavijest Središnjeg ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu o ponovnoj aktivaciji preddiplomskog sveučilišnog studijskog programa Filozofija (dvopredmetni) na Hrvatskim studijima. Sukladno navedenoj obavijesti, navedeni studijski program ponovno je aktivan u NISpVU s kvotom od ukupno 15 upisnih mjesta za redovite studente, pisali su studentima iz AZVO-a.

Da je studentima i današnji dan bio sadržajan, potvrđuje činjenica da je u sklopu blokade održano nekoliko instrukcija, do statistika do biološke psihologije, a na današnjem Saboru pridružili su im se i neki od profesora, pa im je tako profesor Matić govorio o institucionalnom nasilju.

Podrška odsjeku filozofije i studentima koji se bora protiv nulte upisne kvote stigla je i od jednog od najvećih živućih filozofa, Daniela Dennetta.

– Užasnut sam događanjima na vašem odsjeku. Potpisao sam peticiju i proslijedio ju. Očekujte još potpisa. Uz najbolje želje, Dan, napisao je filozof u mailu profesoru Pavelu Gregoriću.

A kao i prethodnih dana, niti danas na kampusu nije izostalo pjesme. Našlo se svega, od hita Coldplaya ‘Fix You’, pa do autorske pjesmice ‘Možeš imat’ samo odjel, al’ fakultet ne’.

Jedan od najvećih živućih filozofa podržao studente Hrvatskih studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap