Pretraga

Jedan od najvećih živućih filozofa podržao studente Hrvatskih studija

A- A+

Studenti Hrvatskih studija ne odustaju od blokade, sve dok Senat i službeno ne prihvati prijedlog o vraćanju upisne kvote za studij filozofije na 15 studenata. Današnja blokada protekla je uz pjesmu, a podrška odjelu filozofije stigla je i od strane jednog od najpoznatijih živućih filozofa Daniela Dennetta.

Foto: srednja.hr

Iako je Rektorski kolegij još jučer donio prijedlog o vraćanju 15 upisnih mjesta za filozofiju na Hrvatskom studijima, a Znanstveno-nastavno vijeće taj prijedlog prihvatilo, studenti s blokadom studija ne posustaju sve dok ta odluka ne postane službeno potvrđena na sljedećoj sjednici Senata. Među studentima koji sudjeluju u blokadi i danas se najviše raspravljalo o mailu koji je Agencija za znanost i visoko obrazovanje slala maturantima, a čijem sadržaju stoji kako je kvota studij filozofije pri HS-u nula, pa se sukladno tomu miče s popisa fakulteta koje maturanti dogodine mogu upisati.

Objašnjenje tog postupka studenti su zatražili i od same agencije, koja im je kazala kako je u njihov Središnji ured dostavljena odluka Senata o nultoj kvoti. Ipak, danas su kažu zaprimili novu obavijest Središnjeg ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

– Dana 28. ožujka 2017. godine, Agencija za znanost i visoko obrazovanje zaprimila je obavijest Središnjeg ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu o ponovnoj aktivaciji preddiplomskog sveučilišnog studijskog programa Filozofija (dvopredmetni) na Hrvatskim studijima. Sukladno navedenoj obavijesti, navedeni studijski program ponovno je aktivan u NISpVU s kvotom od ukupno 15 upisnih mjesta za redovite studente, pisali su studentima iz AZVO-a.

Da je studentima i današnji dan bio sadržajan, potvrđuje činjenica da je u sklopu blokade održano nekoliko instrukcija, do statistika do biološke psihologije, a na današnjem Saboru pridružili su im se i neki od profesora, pa im je tako profesor Matić govorio o institucionalnom nasilju.

Podrška odsjeku filozofije i studentima koji se bora protiv nulte upisne kvote stigla je i od jednog od najvećih živućih filozofa, Daniela Dennetta.

– Užasnut sam događanjima na vašem odsjeku. Potpisao sam peticiju i proslijedio ju. Očekujte još potpisa. Uz najbolje želje, Dan, napisao je filozof u mailu profesoru Pavelu Gregoriću.

A kao i prethodnih dana, niti danas na kampusu nije izostalo pjesme. Našlo se svega, od hita Coldplaya ‘Fix You’, pa do autorske pjesmice ‘Možeš imat’ samo odjel, al’ fakultet ne’.