Pretraga

Krećete na faks i planirate živjeti u stanu, no znate li koliki je to trošak? Mi smo doznali za vas

A- A+

Studentski život prati hrpa problema, a među najvećima je svakako smještaj. Postoji mali milijun problema kad je u pitanju smještaj: cimeri, borba za bodove u domu, režije, potraga za idealnim stanom… Sve gore od gorega. Studentski je san živjeti u stanu, no kako to zapravo izgleda?

Foto: Unsplash

Ljeto većini ljudi znači odmor i vrijeme za uživanje i ne-razmišljanje. No, ako ste student, velike su šanse da vam je ljeto najstresniji period u godini. Dobro, možda ne toliko stresan koliko i vrijeme rokova, no svakako postoji potencijal. Naime, vrijeme za smisliti smještaj za iduću godinu. Dosta izazovno, znamo.

Ako ste kojim slučajem rođeni pod sretnom zvijezdom i imate unaprijed osiguran smještaj – ljubomorni smo. Ne samo mi (autorica članka), već i velika većina studenata koja sada štima prosjek kako bi uspjela dobiti dom, ili se bori s time da nađe stan koji si mogu priuštiti. Je li uopće realno za očekivati da bi si student mogao priuštiti stan, recimo uz nekakvu stipendiju? Pa čak i uz posao?

Jednom kada dođete do stana, situacija se mijenja. Nije da plaćate samo fiksnu cijenu stanarine, već morate plaćati i režije. Režije se u većini slučajeva plaćaju odvojeno, ovisno o tome koliko trošite. U toplim mjesecima se to lagano može držati na minimumu, no zimi…Malo teže. I ako ste sada student koji mora ići u stan, vjerojatno se pitate kako to sve skupa izgleda. Zato smo pričali s nekolicinom studenata koji žive u stanu, a koji su nam prepričali vlastite dojmove.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Uskoro se otvaraju natječaji za studentske domove: ‘Iščekivanje rezultata jedno je od stresnijih iskustava’

– U stanu živim od prve godine faksa jer nemam uvjete za studentski dom: jedinica sam, roditelji mi nisu rastavljeni, ne ulazim u kategoriju socijalnog ugroženih i ostalo. Trenutno živim na Maksimiru. Prije sam živjela u dubravi. Biram kvartove koji su mi blizu faksa. Stanarina mi je trenutno 1800 kuna, režije od 200 do 400 kuna ovisno o potrošnji. Prijašnji stan sam plaćala puno manje, no zbog korone i potresa stanovi su poskupili pa se moram nositi s tim. A na pitanje što mi je najskuplje odgovorila bih da mi je sve skupo (smijeh). Pazim na režije, nastojim što više paziti na grijanje po zimi jer je to obično najskuplje, no kada živiš s nekim to baš i nije najjednostavnije. Neko vrijeme sam pazila i na struju pa sam prala veš samo po jeftinoj struji, no s vremenom sam shvatila da se potrošnja drastično ne smanji pa sam odustala od toga. Trenutni cimer i ja se oko troškova snalazimo dobro, plaćamo sve pola pola i dogovorimo se o točnim terminima kada ćemo nešto platiti tako da to ne stvara problem, otkrila nam je Maja (22) s Fakulteta hrvatskih studija.

Veliki troškovi

Problem s ostvarivanjem prava smještaja u domu je ono s čime se većina studenata susretne – i to je veliki problem. Smještaj u domu je moguće ostvariti već i za 200 kn mjesečno, što je zaista neusporedivo s time koliki su troškovi stanovanja u stanu. Isto nam je potvrdila i naša sljedeća sugovornica.

– Stan je na Trešnjevci sjever. Tamo smo cimerica i ja našle stan koji nam odgovara i blizu je faksu. Stan smo tražile cimerica i ja zajedno, otprilike mjesec i pol do dva. Najveći problem je bio omjer cijene i „kvalitete“ – ili je cijena bila prihvatljiva, a stan nije bio baš reprezentativan ili je bio daleko ili je stan bio okej, ali je cijena bila previsoka. U sadašnjem stanu imamo odličan omjer cijene i kvalitete, a i stanodavci su stvarno super ljudi. 1300 kn odvajam za stanarinu, a režije ovise o tome koji je mjesec, ali nijednom nisu bile više od 400 kn. U prosjeku, 200 kn mjesečno. Relativno pazim. Kad perem suđe, voda ne curi stalno već samo kod ispiranja; ne ostavljam svjetlo da gori bez veze i slično, rekla nam je Marta (23) s HKS-a.

Ipak, otići u stan nije tako jednostavno. Potrebno je prije svega pronaći s kime ćete ići u stan, a zatim i stan. Odnosno, koji je uopće ispravan redoslijed u toj priči? Kako uopće pronaći dobro društvo za stan? U toj situaciji je potrebno imati društvo na koje možete računati da će biti odgovorno.

– Ovaj stan u kojem sam sada našla sam u roku od mjesec dana, obično ne treba dugo da se nađe stan ako posvetiš određeni period traženju i listaš oglase dobar dio dana. Obično tražim stan koji je blizu faksa i izgleda pristojno, oko uređenja nisam previše zahtjevna, tražim samo najosnovnije kućanske aparate, centralno grijanje i da se nalazi u tramvajskoj zoni. U realnosti, niti jedan stan ne zadovoljava sve uvjete koje si postavim pa je uvijek potrebno pristati na određeni kompromis. A ako tražim s cimerom/cimericom onda treba pronaći balans između želja i jednog i drugog. Do sad sam uvijek živjela s cimerima. Imala sam dvije cimerice i dva cimera. Troje od njih sam poznavala od ranije, išli smo zajedno u srednju školu, dok sam jednu cimericu našla preko oglasa na Facebook grupi i s njom mi je čak bilo i najbolje. Možda mi to govori da je nekad bolje živjeti s ljudima koje ne poznajete, no neću prerano zaključivati. U svakom slučaju život s nekim uvijek je lutrija, rekla nam je Maja (22).

Cimeri?

Naša druga sugovornica se ipak ne bi složila s time, zato što trenutno živi s najboljom prijateljicom s kojom i zajedno studira. Za pretpostaviti je da većinu vremena onda provode zajedno, u stanu ili van njega. I zadovoljne su!

– U stanu živim od prve godine faksa. Tri godine sam živjela u stanu s cimerima, a dvije godine sam unajmljivala sobu u kući. Na to sam se odlučila najviše zbog uvjeta za učenje i neke svoje privatnosti i komfora. U prvom stanu sam živjela sa sedmero cimera (četiri dečka i još tri cure uz mene), a u sadašnjem stanu živim s cimericom koja mi je ujedno i najbolja prijateljica na faksu i zajedno studiramo. Troškove svega dijelimo jednako, režije i stanarina ide pola-pola, a troškove smo isto pokušavale što pravednije raspodijeliti. Smatram da si ne bih mogla priuštiti da živim sama jer su garsonijere dosta skupe, a i ipak je ljepše kad živiš s nekime. Također, nisam mogla ostvariti uvjete za studentski dom, ali i da sam mogla, svejedno bih odabrala stan, priznala nam je Marta (23) s HKS-a.

Većina studenata se nalazi u situaciji i da kada žive u stanu, ne mogu si priuštiti da budu sami. Troškovi su jednostavno preveliki za studentske džepove. No, naša sugovornica će možda napokon uspjeti doživjeti i taj studentski san. Osim toga, udijelila je i par savjeta onima koji razmišljaju o odlasku u stan.

– Trenutno se nalazim u zanimljivoj situaciji. Iseljavam se iz trenutnog stana uskoro i došla sam u situaciju da ću možda po prvi put moći živjeti sama. S obzirom na to da završavam četvrtu godinu, a u petoj godini predavanja imam samo zimski semestar, shvatila sam da si mogu priuštiti da tih šest-sedam mjeseci živim sama, a posljednji semestar ću vjerojatno odraditi od kuće. Kako nikada do sad nisam živjela sama izrazito se veselim tome, no istovremeno razmišljam hoće li mi biti teško biti u potpunosti sama, posebno u periodu ispitnih rokova kada se uči po cijele dane i rijetko izlazi. Moj savjet svim studentima koji traže stan, pogotovo u Zagrebu, je da se oboružaju strpljenjem i da budu spremni na sve. Život u stanu nosi sa sobom razne prednosti, ali i mane. Postoji šansa da ćete iz puke potrebe naučiti popraviti veš mašinu i bojler, ali i da će postojati tjedni kada ćete živjeti isključivo na kruhu i pašteti jer stipendija nije stigla, a režije su se morale platiti, požalila nam se Maja (22).

Krećete na faks i planirate živjeti u stanu, no znate li koliki je to trošak? Mi smo doznali za vas
Share via
Copy link
Powered by Social Snap