Pretraga

LinkedIn za studente: Važnost profesionalne online prisutnosti

A- A+

Svi ste vjerojatno čuli za LinkedIn, ekstremno popularnu i moćnu poslovnu društvenu mrežu. Ipak, studenti tek trebaju shvatiti pravi potencijal ove društvene mreže, stoga donosimo ne samo zašto biste trebali imati profilm na LinkedInu, već i kako izbjeći neke od velikih grešaka koje novi korisnici često čine kada kreiraju profil.

U vrijeme vrlo konkurentnog tržišta rada, mnogi posao počinju tražiti još kao studenti, a ipak mnogi zanemaruju iznimno popularan i moćan biznis alat koji im može pomoći u traženju posla-LinkedIn. Ova je mreža vani vrlo popularna, a polako se razvija i kod nas, jer sve više ljudi kreira profile upravo na njoj. Hack College iznio je par razloga zašto bi svaki student trebao imati profil na LinkedInu, a spomenuo je i velike greške koje mnogi početnici na mreži rade.

Izdvojeni članak

Iznenađujući rezultati: Pet fakulteta čije diplomce najviše cijene poslodavci

Zašto je LinkedIn tako važan

LinkedIn biste trebali promatrati kao svoju profesionalnu online osobnost i alat koji služi kao životopis. Posjedovanje profila na društvenoj mreži posvećenoj profesionalnoj izgradnji veza i pokazivanju vlastitih vještina ključno za uspjeh u moderna, tehnologijom vođena vremena. Velika greška mnogih studenata jest uvjerenje kako im ne treba LinkedIn profil sve dok ne budu imali pravi posao, što je sasvim krivo mišljenje. Svi znamo da poslodavci guglaju kandidate, provjeravaju Facebook profile i proučavaju iste online, stoga ne može škoditi imanje profesionalnog profila s navedenim postignućima, ciljevima i iskustvima.

Skrojite svoj profil prema onome gdje se vidite u svom poslovnom planu, i naglasite sve što taj plan uključuje. Dobro bi bilo i da počnete volontirati negdje, pa i to navedete na svom profilu. Ne samo da je LinkedIn vaš detaljni online životopis, on služi i kao ekstenzija vašeg osobnog brenda. LinkedIn ima dobru vezu s Googleom, stoga napunite svoj profil iskustvima i ključnim riječima koje će pomoći poslodavcima da saznaju više o vama. Zatim guglajte sami sebe, i vidjet ćete kako je vaš LinkedIn profilm prvo što će o vama iskočiti na rezultatima.

Osim toga, veze koje ostvarujete na LinkedInu puno su bitnije i korisnije od onih koje imate na Facebooku, jer povezanost s drugima na ovoj mreži vodi do preporuka za razne pozicije, poslovnih ponuda i sličnog.

Izdvojeni članak

Pitanja koja trebate postaviti poslodavcima na razgovoru za posao

Greške koje studenti najčešće rade

Nikako nemojte koristiti neprofesionalnu profilnu sliku na svojem LinkedIn profilu. Na slici budite profesionalno odjeveni, i na njoj budite samo vi-bez ljubimca, majica kratkih rukava, i definitivno bez alkohola. Također, pazite na jezik kakvim se koristite, tu je isto važna točnost i profesionalnost. Nepismeni ispadi strogo su zabranjeni. Nemojte se povezivati samo s ljudima koje znate, već koristite priliku da se povežete sa svima koji bi vam mogli koristiti kao veze u vašoj budućoj karijeri. Pokušajte imati barem jednu zajedničku stvar s osobom s kojom se povezujete, poput škole ili fakulteta, organizacije, vještina ili veza. Ne pokušavajte se povezati hrpom random korisnika u nadi da će vam se isplatiti. Strategija je ključna u povezivanju s ostalima, jer kvalitetne veze bitnije su od kvantitete.

Suprotno od Facebooka, gdje je dobro profil držati privatnim, to nemojte činiti na LinkedInu. Poslodavci vas ne mogu zaposliti ukoliko vas ne mogu naći. I zadnje, ali ne manje bitno, nemojte zapustiti profil nakon što ste ga napravili. Tražite grupe u koje se možete uključiti, postavljajte sadržaje vezane za svoje područje i stalno pokušavajte biti povezani s ostalima.