Pretraga

Međunarodno poznata utrka dobila ime po prerano preminuloj asistentici s PMF-a

A- A+

U prosincu prošle godine stigla je tužna vijest sa zagrebačkog PMF-a, u 33. godini života preminula je Valentina Valjak, asistentica s Geografskog odsjeka. Uskoro je trebala postati doktorica znanosti, ali rijetka i teška bolest to je spriječila. Osim što je bila uspješna u svom poslu, bavila se i atletikom, a posljednji maraton kojeg je istrčala prije smrti bio je 35. Plitvički polumaraton. Sada je Plitvički maraton dobio je svoju memorijalnu utrku Valentina Valjak.

Valentina Valjak. foto: PMF

– Od ove godine naš Plitvički maraton dobio je svoju memorijalnu utrku Valentina Valjak. Uvijek nasmijana Valentina, na startu i cilju svake utrke, bila je iznimno uporna, osjećajna, skromna i jednostavna mlada cura. Oni koji su je imali prilike upoznati znaju da je bila i više od atletičarke. Atletiku je zavoljela i trenirala od malih nogu i uz predani rad postala jedna od boljih dugoprugašica u Hrvatskoj. Uz predanost sportu, bila je i iznimni znanstvenik. Upravo prošle godine je završavala doktorat na PMF-u gdje je zadnjih godina radila kao asistentica, priopćili su organizatori Plitvičkog maratona.

Valentina Valjak, asistentica s Geografskog odsjeka preminula je potkraj prošle godine u 33. godini života. Nakon istrčanog Plitvičkog polumaratona požalila se na glavobolju, završila je u bolnici gdje je operirana te joj je dijagnosticirana rijetka bolest arterijsko-venska malformacija. Preminula je desetak dana kasnije.

Izdvojeni članak

U 33. godini preminula asistentica s PMF-a: ‘Tamo visoko gdje si sada, na koordinatama vječnosti, počivaj u miru’

U nekrologu koji joj je posvetio kolega i mentor s PMF-a, profesor Aleksandar Lukić, istaknuto je kako je bila izvrsna studentica PMF-a s višestrukim priznanjima. Objavljivala je znanstvene radove i sudjelovala na konferencijama, samostalno i odgovorno pristupala svakom studentu, bila je dosljedna i pravedna prema svima, a oni su je cijenili, piše u nekrologu. Na žalost, njen životni put naglo je prekinut.

– I na kraju se pitate zašto baš memorijalna utrka u sklopu Plitvičkog maratona? Valentina je bila posebno vezana za Plitvice. Dva puta je pobijedila na utrci na 5 km u sklopu Plitvičkog maratona, a prošle godine je baš na njenim Plitvicama prvi put pobijedila u utrci polumaratona. Nažalost, ta pobjeda je ujedno bila zadnji nasmijani ulazak naše Valentine u cilj. Njezin mladi život je netom nakon te velike pobjede iznenada, tragično prekinut i ostavio je veliku bol i tugu svima koji su ju voljeli. U sjećanje na našu dragu Valentinu i njezin neuništivi duh, upornost i zarazni osmjeh, sjećanja ćemo zaustaviti upravo na startu i cilju Plitvičkog maratona. Plitvički polumaraton je Memorijalna utrka u čast Valentini Valjak, velikoj osobi i sportašici za koju ćemo sada svi trčati s osmijehom, priopćili su organizatori utrke.

Međunarodno poznata utrka dobila ime po prerano preminuloj asistentici s PMF-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap