Pretraga

Nije kraj svijeta: Česti problemi s cimerima i rješenja za iste

A- A+

Cimerstvo je mnogima uzrok glavobolje, neprospavanih noći te predmet kava na kojima se besramno trača što se sve izdogađalo u sobi od posljednje kave. Cimerstvo isto tako može biti povod za prekrasno prijateljstvo, pa onda s njima tračate sve ostale ljude…

Screenshot: YouTube

Postoji puno stvari koje su karakteristične za studentski život, a jedna od njih je i cimerstvo. Možda mislite da možete sve preživjeti jer ste imali turbulentnu braću i sestre, no to zaista nije slučaj. Sigurno, manji je šok ako ste naviknuli na nečiju prisutnost, no ne radi se ni o kakvoj garanciji.

Izdvojeni članak

Kako do ugodnog studentskog života: Objave na Facebook-u kao najbolji put do idealnog cimera

Čak i da vodite u potpunosti drugačiji život nego vaši ukućani, velike su šanse da ipak imate neke slične navike. Tipa tuširanje jednom dnevno, bacanje smeća kad se ono napuni, kasno buđenje… Vjerojatno ne razmišljate o tome prečesto, ali upravo je bitno da se takve navike poklope, kako bi došlo do dobrog spoja i uspješnog cimerstva.

S nekim ljudima ćete odmah kliknuti, dok će s nekima biti ipak malo teže. Na kraju krajeva, cimerstvo ne mora značiti prijateljstvo. Ono što je bitno jest da se radi o odnosu u kojem ste spremni na razgovor i na kompromis, ali i da postoji međusobno poštovanje.

Pronaći dobrog cimera je zaista velik izazov, zato što prijateljstvo nije niti garancija za uspješno cimerstvo. Štoviše, može se dogoditi i da izgubite prijateljstvo zato što jednostavno niste dobri cimeri. S druge strane, čak i u idealnim cimerstvima (to ne postoji) dođe do nekih neslaganja, pa i rasprava. Donosimo kratki vodič s najčešćim problemima te kako ih riješiti!

Nered u sobi (čitaj: bacanje smeća)

Dijeljenje bilo kakvog zajedničkog prostora je noćna mora, a pogotovo ako je riječ o manjim studentskim sobama i stanovima. U takvim situacijama, i najmanja pogreška može biti fatalna. Kada radite nered, on se čini barem tri puta većim nego što zaista je, jednostavno zato što su sobe toliko male. I zato što se čini toliko velikim, zato i je velik. I zato je tako teško prijeći preko njega.

U takvim situacijama je bitno razgovarati s cimerom. Nekako se podrazumijeva da se prije samog zajedničkog života, dogovorite oko toga kako će taj život izgledati. U tim trenucima je bitno da napomenete da želite što manje nereda. To vam daje bazu za sve daljnje postupke.

Prije svega, pobrinite se da su vaše stvari uredne i na mjestu, zato što inače nemate pravo nekoga pozivati na red. Prvo pokušajte vlastitim primjerom nekome pokazati što je ispravno, u slučaju da im nije jasno. Zatim probajte napraviti raspored, s kojim ćete raspodijeliti obaveze i odlučiti tko što kada radi.

Ako ni to ne uspije, vrijeme je za laganu intervenciju i razgovor u kojem ćete im lijepo objasniti što vas točno smeta. Bitno je da niste pasivno-agresivni (ili samo agresivni…) i da svemu pristupate smireno i bez želje za svađom. Jer inače će zaista ekspresno doći do svađe, nakon koje će trebati dosta vremena da bi  se stvari vratile u normalu.

Posjete

Nekim ljudima je sasvim normalno da stalno imaju goste. Ipak, većina ljudi ne želi živjeti na kolodvoru i ipak bi trebali postojati neki limiti oko toga koliko često, kada i na koliko dugo, su posjete okej. Naravno, uvijek postoje iznimke, ali prosječan utorak ne bi trebao biti iznimka…

U ovakvim situacijama, bitno je da se odmah postavite. Nećete napraviti scenu dok su gosti tu, ali svakako možete popričati o tome nakon što ostanete sami s cimerom/icom. Ovisi o tome kako je došlo do posjete, ali ako se radilo o nezgodnom trenutku, pa čak i ako samo niste znali za to, možete spomenuti da vas je to ipak zasmetalo.

Ako ne reagirate odmah, velike su šanse da ćete zaista početi živjeti na kolodvoru i da će vam vaši živci patiti. Ne samo živci, već i ostatak života. Svi žele barem dio te ‘privatnosti’ koju cimerstvo dopušta…

Hrana

Zvuči bezazleno, zar ne? I je, no ima par situacija u kojima nije. Kao prvo, ako ste u stanu, i ako osoba koja kuha ne provjetri stan… Zaista ćete se teško riješiti mirisa. On će ispuniti sve, uvući vam se u odjeću, u kosu, u namještaj… Samo otvorite prozore i podsjetite ih da bi trebalo vjetriti stan i inače, a pogotovo kada se kuha.

Kada je pak riječ o domskim sobama, u kojima se ne kuha, problem je druge naravi. Odnosno, problema nema dok netko ne donese nešto skuhano u kuhinji u sobu i ne počne to jesti. Još preciznije, problema nema dok se sobom ne počnu širiti mirisi koji vas tjeraju da izađete iz prostorije. Malo koja stvar može toliko iziritirati koliko čudan miris, a hrana definitivno može biti izvor istih. Pogotovo ako se na kraju, ostatci jela bace u smeće koje stoji u sobi.

Bonus: kupaonica koja se dijeli

Postoje situacije u kojima se kupaonica ne dijeli (npr. u određenim studentskim domovima, gdje se kupaonica dijeli na katu), no postoje i one u kojima se dijeli. Dogovor oko kupaonice je vrlo zamršen, zato što se ne radi samo o održavanju prostorije koja bi zaista trebala uvijek biti čista, već i zato što se morate dogovoriti oko korištenja iste…

Kad je u pitanju čišćenje, zaista je najbolje da se dogovorite tko kada čisti na tjednoj bazi, a kada je korištenje u pitanju… Najbolje bi bilo da se prije svakog duljeg odlaska u kupaonicu (npr. tuširanje, pranje i sušenje kose, brijanje..) provjerite s cimerom/icom treba li njima kupaonica, te da najavite da ćete ipak biti tamo neko vrijeme.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap