Pretraga

Potpredsjednik Sabora Reiner više neće raditi na Medicinskom fakultetu, nije mu produljen ugovor

A- A+

Uz to što obnaša dužnost potpredsjednika Sabora, nekima je to možda manje poznato, HDZ-ovac Željko Reiner redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. No, ne još dugo. Naime, ugovor o radu ima sklopljen kraja ove akademske godine, ali mu se on neće produljiti. To je odlučeno u proceduri kroz koju prolaze profesori nakon navršene 65. godine, što je granica za redovan odlazak u mirovinu.

Željko Reiner

Željko Reiner| screenshot: YouTube

Kako doznaje Net.hr, potpredsjednik Sabora, 68-godišnji Željko Reiner izgubio status redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, i uskoro gubi i sva prava i povlastice tog statusa. Odluku o tome da mu se neće produljiti ugovor velikom većinom glasova donijeli su Reinerovi dugogodišnji kolege, predavači s Katedre za internu medicinu.

Na faksu je imao plaću 14.031 kuna

Kako su za Net.hr pojasnili s Medicinskog fakulteta, Reiner je izabran u zvanje redovitog profesora-trajno zvanje, a s njim je ugovor o radu do kraja ove akademske godine, odnosno do 30. rujna 2022. godine.

Net.hr je imao informaciju da su predavači s Katedre za internu medicinu velikom većinom glasali protiv produljenja ugovora akademiku Reinera. Prenose da je prema Odluci Fakultetskog vijeća o produljenju ugovora o radu znanstvenicima i nastavnicima nakon 65. godine života, od 31. ožujka 2021., Katedra za internu medicinu na svojoj sjednici donijela odluku da se ne pokreće postupak produljenja ugovora o radu za nastavnike Katedre koji su navršili 65 godina života.

– Slijedom takve Odluke se postupci za produljene ugovora o radu obustavljaju, odgovorili su iz ureda dekana Slavka Oreškovića za Net.hr.

Isti portal navodi i da je Reiner kao redovni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu primao plaću od 14.031 kuna neto, dok je kao liječnik na KBC Zagreb dobivao 14.493 kuna neto.

Izdvojeni članak

Reiner izbjegao sjednicu tijela koje raspravlja o Sveučilištu: Zastupnika koji ga je prozvao izbacio iz Sabora

Lani mu je produljen radni odnos na KBC-u

Reiner će u svibnju navršiti 69 godina, rođen je 1953., te je diplomirao, magistrirao i doktorirao upravo na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Ondje je tijekom osamdesetih postao redoviti profesor, a kako stoji u njegovoj biografiji na stranicama Sabora, 1997. je stekao zvanje redoviti profesor interne medicine u trajnom zvanju. Od 2006. je redoviti član HAZU-a.

Treba napomenuti i da je Željko Reiner član Sveučilišnog savjeta u Zagrebu, savjetodavnog i nadzornog tijela te institucije. No, u to ga tijelo nije imenovalo Sveučilište koje može imenovati šest svojih predstavnika, nego je ondje u svojstvu predstavnika Hrvatskog sabora.

Inače, baš se prošle godine o Reinerovu položaju raspravljalo i na KBC-u Zagreb, gdje je zaposlen kao pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb. Ravnatelj KBC-a Anto Ćorušić je Upravnom vijeću KBC-a predložio produljenje radnog odnosa za Reinera, a Upravno vijeće taj je prijedlog poduprlo većinom glasova.

Potpredsjednik Sabora Reiner više neće raditi na Medicinskom fakultetu, nije mu produljen ugovor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap