Pretraga

Radio Pressedan: Radio za učenje, svladavanje treme, za baku i… život

A- A+

Koliko puta ste se smijali lapsusima radijskih novinara ili prosljeđivali frendovima nepismene novinarske tekstove na portalu? Odgovor znam i zato se smijem životu koji pred vas stavlja nezamislive izazove kao na primjer voditi radijsku emisiju na studentskom radiju Pressedan na Sveučilištu Sjever.

Pišu: Žaklina Baček i Andrea Kljaić

Sveučilišni centar Koprivnica svojim studentima nudi portal Pressedan i Radio Pressedan na kojima studenti mogu iskušati kako je biti internet novinar, a kako radijski voditelj i radijski novinar. Ovakvi projekti ne izazivaju baš najveću strast u brucošima jer misle da ih čini potencijalnom temom ismijavanja na kavi. Nikada nije problem u tome imaju li studenti vremena ili imaju li volje, najveći problem je trema i strah.

Izdvojeni članak

Sveučilište Sjever najmlađe i najbrže rastuće javno sveučilište u regiji: Krenuli upisi na čak 25 studija u Koprivnici i Varaždinu

Oba projekta nastala su u suradnji s profesorima, što znači da su oni vaši mentori. To su ljudi s iskustvom rada u medijima, oni koji su greške radili i na greškama učili. Upravo zbog toga  naši studenti sigurno sjedaju u velike redakcije, izvješćuju s terena ili požele vozačima dobro jutro. Profesori vam dijele savjete, ali i vi imate puno slobode u biranju i provođenju programa, jedino što je ključno je pridržavati se etičkih normi i standarda.

Garantiram da ćete svoj prvi članak podijeliti na društvenim mrežama i osjećati se dobro jer je vaš trud i rad plasiran u javnost. Isto tako potpisujem da će se u komentarima ispod članka pronaći i onaj vaše mame, no ne možemo zamjeriti njenom osjećaju ponosa. Svi će vam pisati nešto kao „Svaka čast!“ ili „Čestitam!“ pa ako nemate nikakav drugi razlog objavljivati na sveučilišnom portalu možete to učiniti barem zato da budete trenutno najslavniji unuk svoje bake. Ako se vaš glas čuje i na radiju nikako toj istoj baki nemojte zaboraviti uputiti par pozdrava. Pronađite zabavu u svemu što radite jer ćete u suprotnom brzo u tome izgubiti smisao.

Osim novinara na portalu i radiju mogu raditi i studenti drugih smjerova. Već sada na radiju s kolegama novinarima rade kolege sa smjera Poslovanje i menadžment u medijima. Za boljitak i razvoj portala i radija nužno je da studenti svih smjerova rade zajedno jer svi svojim znanjem i kompetencijama mogu pridonijeti stvaranju dobrih medija. Nitko ne može zamijeniti novinarsku pričljivost, menadžerski smisao za dobru reklamu i dizajnersku ideju za atraktivnim portalom.

Opuštena atmosfera i dobri odnosi među kolegama rad u ovim medijima ne čine napornima već zabavnima. U isto vrijeme stvarate praksu i zabavljate se, mislim da je to studiranje na koje se nitko ne može požaliti. Isto tako, profesori su susretljivi kad morate malo zakasniti na predavanje ako pratite neki događaj za portal ili vodite emisiju na radiju, no ipak nemojte pretjerivati.

Izdvojeni članak

Doktorski studij Mediji i komunikacija od jeseni je dostupan studentima na Sveučilištu Sjever

Vjerujem da ste barem jednom vidjeli portal nekog medija pa otprilike imate sliku kako rad na portalu Pressedan funkcionira. Naše vijesti nisu orijentirane samo na sveučilišne teme, naravno, ima i njih, no uz njih na portalu su teme iz politike, sporta, kulture i društva, a koncepcija se mijenja svake godine, ovisno o novim idejama. Za ljubitelje filma tu su recenzije, a jedna od popularnijih rubrika portala je Intervju tjedna u kojoj studenti svakog tjedna donose intervjue sa zanimljivim osobama hrvatske javnosti.

Radijski voditelji su svakog radnog dana uživo u eteru od 13 do 15h, a ostatak dana svira dobra playlista tako da svi koji vole slušati radio to mogu 24 sata. Kako bi program ostao „živ“ i zabavan na radio se često dovode gosti, a veseli nas što smo osmislili recenzije filmova na drugačiji, pomalo zabavniji, način. Tu su još sportske vijesti, vijesti o Sveučilištu i standardne vijesti iz prometa i vremenska prognoza koje su starter pack radijskog programa.

Nevezano gdje studirate, važno je spojiti teoriju i praksu, a naš radio vam svojim projektima i planovima koje ima za blisku budućnost to omogućuje. Možete raditi i zabavljati se, učiti od kolega i nakon fakulteta znati što se u budućnosti može očekivati od vas u internetskom i radijskom novinarstvu. Dobra praksa, dobra suradnja i dobri ljudi. Sve to možete dobiti na studiju novinarstva na Sveučilištu Sjever.

radio pressedan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap