Pretraga

Sjećate li se uopće kako izgleda pisanje ispita uživo? Evo što sve morate ponijeti sa sobom

A- A+

Uskoro kreće sezona ispita, a trenutno smo u fazi priprema. Predaju se posljednji seminari, izlazi se na kolokvije i rade se planovi ispita – kada izaći na koji ispit, kako se za koji snaći i općenito kako preživjeti ove dane pred nama. Većina ipak nije očekivala da se mora pripremiti za ispite uživo.

foto: Pexels; Artem Podrez

Pisanje ispita uživo je nešto od čega se većina studenata odviknula. Nakon godinu i pol života provedenog u online svijetu, teško je shvatiti da je sada potrebno vratiti se u stvarnost. Naravno, znali smo da nas to nekad čeka, samo nismo očekivali da će to biti sad, već na ovom ljetnom roku.

Posljednja tri ispitna roka su prošla u online okruženju – bitno je bilo imati stabilnu internetsku vezu, osposobljene kameru i mikrofon te tišinu u sobi. Teško je reći što je bilo najteže osigurati jer je apsolutno sve bilo nemoguće, ništa nije ustvari ovisilo o vama. Jednostavno, u pitanju su bile stvari na koje niste mogli pretjerano utjecati.

Mogli ste zamoliti ukućane da se stišaju dok pišete ispit, ali ne možete ih zadaviti ako su preglasni (iako ste probali nakon samog ispita). Ako imate laptop koji jedva preživljava otvaranje Zooma, velike su šanse da si ne možete priuštiti neki novi, spremniji na ove teške zadatke. I naravno, ako pukne internetska veza usred ispita, to apsolutno nije do vas.

Stoga, pripreme za ispit su izgledale tako da ste se samo jako nadali da će sve biti u redu i ostavljali papire po kući na kojima je pisalo ‘ispit u tijeku!!!’. Sada, kada su ispiti ponovno u dvoranama, nema straha od takvih problema – neće vam nitko uletjeti u pidžami u sobu dok na kameri polažete najteži ispit. Ali, zato je potrebna drugačija vrsta pripreme. Podsjetit ćemo vas…

Izdvojeni članak

Studenti se vraćaju u predavaonice: Donesene nove preporuke HZJZ-a

Podočnjaci

Za razliku od ispita online, na ispitu uživo možete itekako utjecati na finalnu ocjenu sa svojim pristupom. Ovisno o tome je li u pitanju pismeni ili usmeni ispit, to će biti više ili manje vidljivo, ali u svakom slučaju ne želite izgledati baš dobro. Zvuči kao čudan savjet, no ustvari to nije. Jednostavno, ako izgledate dobro, znači da ste imali vremena sabrati se. Što znači da ili niste učili, ili da vam nije bilo teško učiti.

Najveći pokazatelj toga da niste dobro su naravno – podočnjaci. Na svu sreću, teško da ćete naići na studenta koji nema podočnjake, ali svakako bi bilo poželjno da ih pred ispit dodatno naglasite. Odlučite se obući nešto tamnije, po mogućnosti što sličnije boje vaših podočnjaka. Tako će vam se profesori dodatno smiliti i olakšati ispit.

Kemijska olovka

Koliko puta ste u posljednjih godinu i pol pisali rukom? Vjerojatno većinu vremena provodite udarajući po tipkovnici, bilo na laptopu ili na mobitelu. Iako se uvijek koristite istim riječima (lol),  nije ista stvar nešto napisati ili natipkati. Pomalo nam je izašlo iz navike pisanje rukom, pa je moguće da ćete se na ispitu morati dodatno potruditi kako bi sve bilo čitko.

Da biste brinuli oko toga, morate pak početi pisati samo po sebi, što znači da morate ponijeti i svoju pisaljku. Naravno, možete računati na to da će netko imati olovku viška, ali sjećate li se uopće svojih kolega nakon svog ovog vremena provedenog online? Jednostavno ponesite dvije do tri (kemijske) olovke i poštedite se nepotrebnih komplikacija.

Maramice

Maramice će vam trebati iz nekoliko razloga. Kao prvo, apsolutno je moguće da ćete pustiti koju suzu kada vidite kakva su pitanja i kad shvatite da slijedi pad iz tog ispita. Kao drugo, moguće je da će poteći suze radosnice kad vidite kakva su pitanja i kad shvatite da slijedi prolaz iz tog ispita. Kao treće, mogao bi vam početi curiti nos, a ne želite usred pandemije moliti ljude za maramice.

Sjećate li se uopće kako izgleda pisanje ispita uživo? Evo što sve morate ponijeti sa sobom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap