Pretraga

Stigli rezultati natječaja za 1.000 stipendija Hrvatima izvan RH, ove godine dobivaju više novca

A- A+

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je prijevremene rezultate natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske. Za ovu godinu iznos stipendije povećan je sa 7.000 na 10.000 kuna, a dodjeljuje se tisuću stipendija.

novac kune

Foto: srednja.hr

Središniji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je rezultate natječaja kojime se dodjeljuje 1.000 stipendija za akademsku godinu 2021./2022. Od ukupne brojke, natječajem se dodjeljivalo 250 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 30 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 20 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva) i 750 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini.

Kako stoji u tekstu natječaja, stipendija iznosi 10.000 kuna, što je za 3.000 kuna više nego lani.

Ukupno preko dvije tisuće prijava

– U kategoriji studenata – pripadnika hrvatskog iseljeništva koji studiraju u Republici Hrvatskoj prijavilo se manje kandidata od broja stipendija utvrđenih za tu kategoriju te je povjerenstvo, sukladno Pravilniku o stipendiranju studenata – pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, predložilo preraspodjelu slobodnih mjesta prema studentima u druge dvije kvote i kategorije Hrvata izvan Republike Hrvatske. Sukladno tome, članovi povjerenstva su predložili da se dodijele 32 stipendije studentima – pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i 213 stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji studiraju u Republici Hrvatskoj, stoji u obavijesti Središnjeg državnog ureda.

Navode i da je u propisnom roku na natječaj zaprimljeno 2.155 prijava, a formalne uvjete zadovoljile su 1.963 prijave, temeljem čega je izrađen prijedlog liste od 1.000 dobitnika.

Izdvojeni članak

Održana godišnja dodjela stipendija za žene u znanosti od 5.000 eura, ovo su dobitnice

Osam dana za prigovore

Kandidati koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske podnijeti pisani prigovor putem pošte, zaključno s danom 7. svibnja 2022. godine. Kako stoji u napomeni, prigovor ‘mora biti vlastoručno potpisan te treba biti razumljiv i sadržavati sve što je potrebno da bi se po njemu moglo postupiti’.

Adresa za slanje je:

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pantovčak 258
10000 Zagreb
Republika Hrvatska

– Dobitnici stipendije iz prijedloga rang-liste kao i drugi kandidati, dužni su pratiti mrežnu stranicu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske budući da uvažavanje prigovora, odustajanje pojedinih dobitnika stipendije u korist druge stipendije i sl., može dovesti do pomicanja rang-mjesta studenata na Konačnoj rang-listi, slijedom čega se pojedini dobitnici stipendije mogu naknadno naći ispod crte dobitnika stipendije na Konačnoj rang-listi. Konačna rang-lista i konačna Odluka o dodjeli stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske bit će objavljena po okončanju postupka prigovora, a studenti koji ostvaruju pravo na stipendiju, bit će obaviješteni o datumu i načinu zaključivanja ugovora o stipendiranju, izvijestili su iz Središnjeg ureda.

Studenti koji primaju neku drugu stipendiju iz državnog proračuna Republike Hrvatske ili se odriču od prava na ovu stipendiju trebaju se javit na adresu: s[email protected]

Prijevremenu listu dobitnika možete vidjeti ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.82 MB]

novac kune
Share via
Copy link
Powered by Social Snap