Pretraga

Studenti FPZG-a osudili linč na profesora Jovića jer fakultet nije stao u njegovu obranu

A- A+

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti odlučio je sačuvati integritet FPZG-a, koji nije na adekvatan način stao u obranu svojeg zaposlenika i svoje discipline. Radi se o linču profesora Dejana Jovića kojemu je izložen nakon objave članka u politološkom časopisu zbog kojeg ga je predsjednik Josipović smijenio s mjesta savjetnika. Kako je izostala reakcija od profesora, čak i nakon uvredljivih plakata polijepljenih po faksu, studenti FPZG-a su preuzeli stvar u svoje ruke.

Foto: Facebook

Dejan Jović početkom listopada postao je bivši savjetnik predsjednika Ive Josipovića zbog objavljenog članka u najznačajnijem politološkom časopisu u Hrvatskoj – Politička misao. Nakon što je dobio otkaz jer je u članku naveo da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio vrlo neliberalan, profesor s FPZG-a postao je tema mnogih medijskih napisa.

Po fakultetu 9. listopada osvanuli su plakati u kojima se proziva bivšeg predsjednikova savjetnika.’Profesore Joviću, je li tebi jučer bio blagdan’ ili ‘Joviću, nije li te sram primati plaću iz proračuna RH za koju kažeš da nije legitimna’ sadržaj je plakata koji su na kratko bili na ulazu FPZG-a dan nakon obilježavanja Dana neovisnosti.

Zatražili smo komentar profesora Jovića na novonastalu situaciju u kojoj se našao, ali odgovor nismo dobili. No izostala je i reakcija profesora te uprave Fakulteta političkih znanosti.

Stoga su studenti, odnosno Klub studenata FPZG-a odlučio preuzeti ulogu svog faksa kako bi sačuvali njegov integritet, kao i dostojanstvo institucije i discipline. Objavili su na svojoj Facebook stranici priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Izdvojeni članak

Dekanica FPZG-a tvrdi da nemaju novca za kolegij Istraživačko novinarstvo pa su ga odlučili ‘zamrznuti’

REAKCIJA KLUBA STUDENATA FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI POVODOM NAPADA NA PROFESORA JOVIĆA

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti ovim putem osuđuje linč kojem je zbog svojeg članka objavljenog u časopisu Politička misao proteklih tjedana izložen prof. Dejan Jović. Javni progon profesora Jovića manifestirao se već u nekoliko navrata u cijelom nizu medija. Kulminacija progona dosegnuta je u četvrtak 9. listopada, kada su na ulazu u zgradu Fakulteta političkih znanosti osvanuli upadljivi plakati sa svrhom šikaniranja profesora Jovića.

Potreba za reakcijom Kluba studenata djelomično proizlazi i iz želje da sačuvamo integritet Fakulteta političkih znanosti, koji nije na adekvatan način stao u obranu svojeg zaposlenika i svoje discipline.

Izdvojeni članak

Uprava FPZG-a ne zna koje predmete studenti upisuju po drugi put i kome prijeti gubitak prava studiranja

No, ne radi se tek o integritetu institucije, već i discipline u cjelini. Isti oni pripadnici i pripadnice profesorskog kolektiva, koji redovito upozoravaju na problem nepriznatosti i neafirmiranosti politologije u hrvatskom društvu, nisu se ni na koji način usprotivili paušalnom tumačenju rada profesora Jovića. Iako to nije znanstveni rad, rad o kojem govorimo je argumentiran i utemeljen na stvarnom proučavanju političkih procesa uz vrlo elaborirano korištenje politologijskog pojmovlja te je k tome objavljen u najznačajnijem politološkom časopisu u Hrvatskoj.

Naposljetku, ne radi se tek o dostojanstvu institucije ili discipline, već činjenici da fakultet kao zajednica studenata i profesora ima znatnu društvenu odgovornost prema pojavi radikalizacije, posebno kad se takva radikalizacija pojavljuje u obliku šikaniranja na ulazu u njegovu vlastitu zgradu. Ignoriranje eklatantnog primjera kršenja prava na slobodu mišljenja pod vlastitim prozorom ocjenjujemo kao krajnje nedopustivu pojavu.

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

(KSFPZG)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap